Пътят на Скопие към Брюксел е прецедент - Република Северна

...
Пътят на Скопие към Брюксел е прецедент - Република Северна
Коментари Харесай

ЕС започва преговори с РСМ, след като се впишат българите в Конституцията

Пътят на Скопие към Брюксел е казус - Република Северна Македония ще има две Междуправителствени конференции. Първата е свиканата през днешния ден. След като и в случай че промени главния си закон, ще бъде свикана втора Междуправителствена конференция, която се смята за началото на договарянията. Оттам нататък България ще може да постанова несъгласие на всяка стъпка, в случай че Скопие не извършва изискванията за промени в учебниците по история, говора на омразата и Договора за добросъседство от 2017 година

След като България даде зелена светлина в Брюксел, Министерство на външните работи популяризира декларация, в която препотвърди националната ни позиция за тъй наречените " македонски език ".

" Всякакво позоваване на формалния език на Република Северна Македония в документи, позиции и изказвания на Евросъюза би трябвало да бъде разбирано прецизно в сходство с Конституцията на тази страна и по никакъв метод не би трябвало да се интерпретира като признание от страна на България на тъй наречените " македонски език. ", се показва в документа.

България продължава да се придържа към езиковата уговорка от Договора за добросъседство от 2017 година и припомня, че основаването на тъй наречените " македонски език " през 1944-1945 година е акт на " вторична кодификация ", основаващ се на българския литературен език, в допълнение " обогатен " с локални форми, като по този метод симулира " натурален " развой, основан на диалектна норма.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР