Пътят на Швеция и Финландия към НАТО е отворен. Сега

...
Пътят на Швеция и Финландия към НАТО е отворен. Сега
Коментари Харесай

Русия е вече най-голямата заплаха. Турция ще пусне Швеция и Финландия в НАТО.


Пътят на Швеция и Финландия към НАТО е отворен. Сега Алиансът може да се концентрира върху " най-голямата и директна опасност " - Русия - и " предизвикването " Китай.

В продължение на четири седмици турският президент Реджеп Ердоган. Пробивът се случи в последния миг, тъкмо преди началото на срещата на върха на Алианса в Мадрид. Генералният секретар Йенс Столтенберг с облекчение заяви, че съглашението " проправя пътя на Финландия и Швеция за присъединение към НАТО ".
Редакцията предлага
Турските медии тържествуват: Ердоган е получил каквото искаше. Меморандум, в който се афишират ограничения за битка с групата, която той счита за най-голяма опасност - войнствените кюрди.

Какво се схванаха Анкара, Стокхолм и Хелзинки?

Предстои да стане ясно по какъв начин ще се промени курсът на двете скандинавски страни по отношение на Турция. Швеция и Финландия се ангажират да се борят по-усилено с кюрдската ПКК в бъдеще. Тя обаче към този момент е класифицирана като терористична организация в Европейски Съюз, тъй че остава да забележим какво ново биха могли да създадат.

Двете страни поеха и ангажимент, че ще ревизират дали лицата, обвинени в тероризъм в Турция, могат да бъдат екстрадирани. Според финландското държавно управление това може да бъде направено в сходство с европейското законодателство. По този въпрос също следва да стане ясно дали и по какъв начин това заричане ще бъде последвано от дейности.

Сега НАТО може да се концентрира върху новите си цели

Споразумението е облекчение, защото в този момент водачите на страните от НАТО могат по време на срещата на върха в Мадрид да се съсредоточат напълно върху новата тактика на Алианса.

В продължение на години високопоставени военни и дипломати работят по тази тактика, а новите хрумвания и промени неведнъж се съгласуват с държавните управления на 30-те страни членки. Точно когато документът беше съвсем подготвен, Путин атакува Украйна. Пасажите от тактиката, които по този начин или другояче бяха сериозни към Русия, трябваше да бъдат пренаписани.

Малко преди срещата на върха генералният секретар Йенс Столтенберг предвижда в каква посока ще се развие тя. Той чака документът да бъде доста явен по един въпрос: " Съюзниците одобряват Русия за най-голямата и най-пряка опасност за нашата сигурност ".

Москва към този момент не е " сътрудник " . А Пекин?

В настоящата сега тактика на НАТО, която е от 2010 година, Русия към момента се прави оценка като сътрудник. В новия документ се употребяват по-различни избрания, измежду тях са опасност, въздържане, въоръжаване и превъоръжаване. Броят на бойците на НАТО, които да са подготвени за готовност в къс период, би трябвало да се усили неведнъж. В началото на седмицата генералният секретар разгласи, че, като повече от 300 000 бойци ще бъдат във висока степен на подготвеност.

Те би трябвало да могат да бъдат мобилизирани в къс период, с цел да бъдат подготвени да се включат в задачи на източния фланг на НАТО. Германия желае да даде 15 000 бойци от Бундесвера за тази цел - това е нужният отговор на съветската експанзия, изясни канцлерът Шолц пред APE. " Общата цел е да се усили способността на НАТО да работи ".

НАТО желае в новата тактика на Алианса да бъдат изяснени и връзките с Китай. Някои страни виждат в Китай опасност за Запада, други, измежду които и Германия, не желаят да затръшват тази врата и избират да приказват по-предпазливо за " предизвикването ", което Пекин съставлява.

***

Вижте и тази изложба за връзките сред НАТО и Кремъл:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР