Пътят към мира в Украйна минава през възстановяване на спазването

...
Пътят към мира в Украйна минава през възстановяване на спазването
Коментари Харесай

МВнР: Навлизането на Русия в икономическата зона на Черно море вреди на България

Пътят към мира в Украйна минава през възобновяване на спазването на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Около това умозаключение се сплотиха страните, участващи в консултациите по главните правила за реализиране на мир, извършени в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, на ниво съветници по национална сигурност и политически съветници. Това оповестиха от Министерството на външните работи.


Срещата е продължение на предходните полемики във формат Г-7, Европейски Съюз, Украйна и страни-партньори, извършени в Хирошима (19-21 май 2023 г.) и Копенхаген (24 юни 2023 г.).

България взе участие за първи път в този формат както виртуално, по този начин и на място в Джеда. Включването на страната ни е самопризнание за ясната и поредна политика на държавното управление в поддръжка на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на спокойно решение на стартирана от Русия непредизвикана война против народа на Украйна.

От българска страна бе очебийно, че допустимо най-широкото интернационално съдействие е нужна причина за прекъсване на военните дейности, както и за попречване на застоялост на спора във щета на интернационалното право, интернационалната и районната сигурност. Страната ни е подготвена да работи интензивно в границите на Формулата за мир.


България осъжда решението на Москва да се отдръпна от така наречен Зърнена договорка, като употребява продоволствената сигурност и питателните доставки като оръжие за реализиране на имперски упоритости. Целенасоченото разрушение на цивилна инфраструктура, в това число пристанищни уреди по река Дунав, основава сериозен риск от ескалация в района. Навлизането на съветски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски страни, в това число в тази на България, както и оповестяването на предупредителни региони в тях, рискови за мореплаване, е неприемливо и вреди на икономическите и финансовите ползи на страната ни и на българските жители.

България остава ангажирана по другите варианти за оказване на подпомагане за износа на украинско зърно, включително през територията на страната, както и с оказването на спомагателна материална и техническа помощ на Киев, в това число в области като възобновяване на енергийната система и екологичната сигурност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР