Пътят към ЕС и НАТО минава през договора с Гърция

...
Пътят към ЕС и НАТО минава през договора с Гърция
Коментари Харесай

Mакедонският външен министър: Пътят към ЕС и НАТО минава през договора с Гърция

Пътят към Европейски Съюз и НАТО минава през контракта с Гърция за името, такава е действителността. Всички водачи, като се стартира от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и се стигне до немския канцлер Ангела Меркел показаха, че няма проект Б, с цел да седнем на тази маса и всички, които към този момент седят, желаят да ни видят там, сподели македонският външен министър Никола Димитров на конференция, пояснявайки всички аспекти от контракта с Гърция, съобщи организация МИА, представена от Българска национална телевизия.

Димитров сподели, че договорът не може да влезе в действие, в случай че гръцкият парламент не ратифицира протоколите за участието на Република Македония в НАТО. " Ако това не стане, договорът няма да влезе в действие ", повтори министърът.

Той в детайли разясни всички аспекти от контракта, защото на срещите си с жители през последните седмици се убедил, че има доста дезинформации. Димитров повтори, че във връзка с географското определение към името Македония се прибавя Северна. " Гражданството ще бъде македонско/гражданин на Северна Македония, както ще написа във всички документи. Официалният език ще бъде " македонски език ". Това е значимо и с това се утвърждава македонският език. Международните кодове остават МК и МКД като се изключи регистрационните табели ", сподели Димитров.

По думите му " за нас термините Македония и македонски значат нашата територия, нашият македонски народ с всички оценки и атрибути, с нашата история, просвета, с нашето културно завещание ".

" Това са въпросите на идентичността. Нашето право на самоопределяне и самоидентификация - факт е, че това парче земя е част от географски по-широкия район на Македония, има част и в Гърция, и в България. Македония се отнася за нашата територия, народът е македонски с цялата специфичност ", сподели Димитров.

Той добави, че конституционните промени, които би трябвало да бъдат признати след референдума, ще бъдат дефинирани от Народното събрание, би трябвало да бъдат признати с болшинство от две трети, след обществени диспути, след диспути по комисии, това е развой с твърди периоди, одобрени в правилника.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР