Пътят е преграден с ограда и охрана. Плажът отново е

...
Пътят е преграден с ограда и охрана. Плажът отново е
Коментари Харесай

Достъпът до брега на Росенец отново е блокиран

Пътят е заграден с ограда и защита. Плажът още веднъж е недосегаем по суша. Това откри инспекция на Свободна Европа съвсем месец, откакто това място притегли вниманието на всички.

Община Бургас си върна назад пътя, преминаващ около имението в местността Росенец, обвързвано с почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Това се случи след публичен напън и акцията на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, който показва по какъв начин Националната работа за защита (НСО) не позволява никой различен до плажа, който по закон е наличен за всички.

Пътят обаче още веднъж не е за всички. Камери прихващат придвижването по шосето още преди да се открие панорама към парцела. Следва ограда с надпис “Строителен обект”, която лимитира достъпа до плажа - всички плажове са обществена държавна благосъстоятелност и всеки би трябвало свободно да има достъп до тях.

" По-нататък не може”. Пазачът е сбит. Аргументът ми, че шосето от няколко дни отново е общинска собстеност, а морският бряг би трябвало да е наличен, не минава пред него.

“Нали на фотоси си го виждала плажа - единствено камъни. Защо ти е в този момент тая работа”? Такова непривлекателно изложение би трябвало да откаже инцидентния клиент. Но пък индивидът е доброжелателен: “Ела тук да си поприказваме. Знаеш ли какъв брой бързо ще ми мине времето”.

Пазачът споделя, че има възбрана за прекосяване и тя е от петък (31 юли - б.р.) на обяд. “Издадоха я през днешния ден, тъй като ще строят. Вчера тук беше и кметът на Бургас Димитър Николов”.

Няма обаче табела, която да осведоми какво ще се строи. “Утре ще я сложат, в този момент има Байрям”, изяснява защитата. “Ще строят ограда за парцела и ще освободят пътя”, дава отговор пазачът на въпроса за заповедта - откакто към този момент е издадена, какво написа в нея? “Мини да си поприказваме и в понеделник, тъй като на следващия ден и вдругиден съм в отмора. Имам премия за протестите”, по роднински отпраща охранителят на обекта.
Пътят се оказа " строителен обект "
“Длъжни са да пускат по пътя”. Това съобщи по телефона кметът на Бургас Димитър Николов. Думите на кмета обаче се разминават с действителността - не пускат по пътя. Николов удостовери, че е бил на мястото предходния ден. На въпрос дали върви персонално на всички строителни обекти, Николов отвърна, че е отишъл до Росенец, тъй като не е вярвал, “че оградата е чак толкоз изнесена”.

Той отхвърли да е издавано ново позволение за градеж. По думите му в четвъртък е връчено наставление за “изместване на краткотрайната строителна ограда на координатите, на които би трябвало да бъде”. Оградата пък е там по силата на позволение за строителни действия за реорганизация на резиденцията след пожара, който унищожи част от покрива й в средата на месец май.

Ден по-късно, в събота, на обекта се появи и надписът, който съдържа някаква спомагателна информация за обекта - “Схема с координатен указател за образуване на строителна площадка, според плана за сигурност и здраве”. Чертежът е от 2016 година Според ламинирания лист секторът от пътя, който е блокиран, съставлява “сервитут за образуване на строителна площадка”.
 Залепеният на оградата лист хартия, който дава единствената информация на място Залепеният на оградата лист хартия, който дава единствената информация на място
Според Йоан Каратерзиян, ръководител на Управителния съвет на съдружие " Камара на геодезистите в България ", тази информация съставлява част от план “План за сигурност и здраве”, само че не е ясно за кой обект става въпрос.

“Такива планове се вършат, когато се стартира строителство и те служат, с цел да укажат местата за прекосяване от и до парцела, в който се строи, разполагането на краткотрайни здания и строителна механизация”, изясни той. Сама по себе си тази схема не означавала нищо. Освен това не е ясно дали тя е утвърдена от съответните институции или е на равнище предложение. “И даже това да е налично, още веднъж нямат право да затварят пътя, в случай че е държавен или общински”, споделя Каратерзиян. Според него поради неналичието на осведомителна табела за строителния обект, притежателят би трябвало да бъде глобен от органите на РДНСК, строителния надзор.

В петък БНР заяви, че представители на Министерството на туризма също не са съумели да стигнат до плажа, с цел да го категоризират. Като причина е посочена “поставена железна бариера на път, представляващ парцел общинска обществена благосъстоятелност и с налични табели с надпис „ Строителен обект “.
Тишина пред резиденцията
Отпадъците от бутилки с минерална вода, които се въргалят край пустия път, са единственият знак от човешко наличие на мястото, където на 11 юли хора се молеха за вода и припадаха от жадност. Десетки последователи на Движение за права и свободи бяха блокирани с часове и употребявани като жив щит в отбрана на лятната резиденция, в която отсяда Доган.
 Останалите отпадъци от проведеното посещаване на хиляди симпатизанти на Движение за права и свободи Останалите отпадъци от проведеното посещаване на хиляди симпатизанти на Движение за права и свободи
До тази обстановка се стигна откакто при започване на юли съпредседателят на " Демократична България” Христо Иванов дебаркира на плажа пред така наречен летни сараи, който е обществена държавна благосъстоятелност. Там той беше посрещнат от гардове на НСО, които не го допускаха на сушата и го изблъскаха във водата.

На 11 юли последва проведено всеобщо вървене на плаж в Росенец като митинг против заграбването на обществен запас. Отговорът от младежките структури на Движение за права и свободи беше проведена отбрана на резиденцията, употребена от почетния ръководител на партията.

След мощния публичен напън на 28 юли Общинският съвет в Бургас отдръпна решението си от 28 април, с което бе утвърдена смяна на подробния организационен проект на парка Росенец и за това път обществена общинска благосъстоятелност да стане частен.

Към днешна дата, макар решението, пътят към плажа отново е заграден.

Разследване на Генка Шикерова
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР