„Пътуващи приказки е първата българска детска книжка, написана и илюстрирана

...
„Пътуващи приказки е първата българска детска книжка, написана и илюстрирана
Коментари Харесай

Рисувани мечти: Деца-бежанци разказват „Пътуващи приказки"

„ Пътуващи приказки " е първата българска детска брошура, написана и илюстрирана напълно от деца бежанци. Тя включва 15 истории с 15 илюстрации. Пътуващите приказки имат за цел да трансформират настройките към бежанците и мигрантите, като показа дребна част от културата и традициите им. Книжката е основана с благотворителна цел. Събраните от нея пари са за фамилии в неравностойно състояние, търсещи интернационална протекция в България.
Снимка: btvnovinite.bg

Te живеят в бежанския център в кв. „ Овча купел”, София. Почти нямат мемоари за татковина и роден дом. „ В Ирак има война и един ден, когато минавах около една градинка, един човек за малко щеше да ме простреля в главата. Не си припомням доста от моя дом, единствено, че беше доста голям”, спомня си Уарка.
Снимка: btvnovinite.bg
Уарка, Иман и Лина са смели и положителни девойки. Обичат да рисуват и да описват приказки. Търсят другари.

„ Една жена намерила в пещера бижута от кристали и злато и влезнала там със сина си. Взела, каквото взела и тръгнала да излиза, само че не запомнила сина си там. Вратите на пещерата се затворили и синът ѝ останал вътре. Това е сигнал да се научиш да не взимаш нищо, което не е твое и да не взимаш повече от колкото ти трябва”, сподели Уарка.
Снимка: btvnovinite.bg

Това е една от общо 15 пътуващи приказки, които тези и още няколко други бежански деца са написали и илюстрирали сами. Историите им са събрани в брошура, с помощта на Мартина Райчинова от неправителствена организация, която ежедневно оказва помощ на деца като Уарка, Иман и Лина да се почувстват спокойни и щастливи надалеч от вкъщи си.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Заедно с тях претърпяваме доста и си мислехме, че би било доста хубаво да остане нещо от тях, когато изоставен. В началото ни пристигна концепцията да са рисунки, по-късно по концепция на наша колежка добавихме и приказките. За страдание те живеят много изолирано и ние нямаме контакт с тях, техните обичаи, което плаши. Важното е да учим нашите деца да одобряват другите деца”, уточни Мартина.
Снимка: btvnovinite.bg

Някои от тези деца имат фантазии, а други се опасяват да мечтаят. Историите, илюстрирани от тези деца описват за значимите неща в живота на всеки човек: любов, грижа, протекция и вяра за по-хубаво на следващия ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР