Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” ще бъде представена

...
Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” ще бъде представена
Коментари Харесай

Кмет и архитект представят в Чикаго изложба за жертвите на концлагера в Белене

Пътуващата галерия „ Свидетели: Памет за концлагера „ Белене ” ще бъде показана в българския културен център „ Магура “ в Чикаго. Откриването й ще бъде на 28 февруари . На него ще участват беленският кмет Милен Дулев и проектант Александър Генчев, който е създател на идейния план за бъдещия мемориален комплекс в памет на жертвите на комунистическия режим. Те ще съставляват Фондация „ Остров Белене “, заяви на фейсбук страницата си кметът на крайдунавския град.
Изложбата ще гостува в Чикаго по покана на генералния консул на България Иван Анчев и ще остане до 5 март . При откриването й ще бъде показан идейният план за мемориален комплекс на остров “Персин”, в памет на жертвите на концлагера “Белене”.
„ Освен абстрактен план, ние имаме и приблизителна количествено-стойностна сметка на обекта – общата нужна сума е към 4 млн. лева В момента търсим разновидности за финансиране правенето на работен план. В Чикаго ще разпространяваме концепцията за създаване на мемориалния комплекс. Реалисти сме и знаем, че средства мъчно ще се намерят. Разчитаме да ни видят и да ни открият фондации, които имат задоволително финансови благоприятни условия, с цел да ни оказват помощ. Планираме да изградим комплекса на стадии посредством обособени планове, за които ще търсим финансиране “, разясни пред Actualno.com Милен Дулев.
Той добави, че пътуващата галерия към този момент е представяна в близо 20 български града , в това число и в Народното събрание. Сега за първи път ще бъде показана в чужбина. Тя включва 20 пана, които показват живота в концлагера (1949-1987). Свидетелствата на някогашни концлагеристи дават визия по какъв начин е основан лагерът на остров “Персин” и нечовешките условия, побоищата и издевателствата, на които са били подложени жителите му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР