Пътуваща изложба от 85 оригинални картини на духовния водач Шри

...
Пътуваща изложба от 85 оригинални картини на духовния водач Шри
Коментари Харесай

Изложба на медитативни картини на Шри Чинмой пътува из България

Пътуваща галерия от 85 истински картини на духовния лидер Шри Чинмой може да се види в Русе до 21 ноември в Мол Русе, а от 20 януари ще бъде във Варна в Delta Planet Mall с вход свободен. Тези картини за душата са единствени по рода си, тъй като с изключение на художествени творби са и медитативни средства, приети за изключителни в целия свят. Излагани са в „ Лувъра ”, „ Карнеги Хол ”, университета „ Харвард ”, постройката на Секретариата на Организация на обединените нации.

Организаторите на събитието споделят щастието си, че в България духовността за първи път е призната с отворени обятие от молове – места, които свързваме с по-светска активност като търговия и занимания. Това, споделят те, е късмет необятен диапазон от хора да се допрян до едно другояче не всеобщо изкуство. То обаче пресъздава изконната нужда, заложена в сърцето на всеки човек.



Птиците в картините на Шри Чинмой са метафора за полета на душата и главен претекст във философията му като преподавател по медитация. Автор е на над 140 000 платна нереална живопис с разнообразни тълкования на птицата-душа. На 19 ноември се навършват 49 години, откогато Шри Чинмой рисува своята първа „ Джарна Кала “, или „ Фонтан на изкуството “.



„ Моята душа е огнена птица, зареяна в Безкрая “, споделя създателят, който основава своето изкуство в положение на най-висока медитация, с цел да онагледи устрема на душата към постоянно себенадминаване. Със спонтанния си и безапелационен щрих картините извикват асоциации оттатък разсъдъка за едни същински душевни прекарвания. Те ни оказват помощ да осъзнаем смисъла на нашето създание оттатък оковите на света, в който живеем, да полетим към необятната простор на съзнанието.



Почти 16 милиона са птичките, нарисувани от Шри Чинмой през виталния му път до 2007 година, когато самичък се трансформира в такава. Ето както споделя той за приликата им с душата: „ Птиците имат доста изключително значение, те въплъщават свободата. Ние виждаме птицата в небето и тя ни припомня за нашата вътрешна независимост. Във всекиго от нас се крие една вътрешна същина, която назоваваме душа. Душата лети като птица в небето на Безкрая. Птиците, които виждаме да се реят в небето, ни припомнят за личната ни душа-птица, която лети в небето на Безкрая. “

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР