Пътуваща изложба на мумии от XIX в. в Мексико може

...
Пътуваща изложба на мумии от XIX в. в Мексико може
Коментари Харесай

Опасно: Изложба с мумии с гъбички заплашва посетителите

Пътуваща галерия на мумии от XIX в. в Мексико може да съставлява риск за здравето, предизвестяват мексиканското държавно управление и здравни специалисти. Тази галерия съдържа мъртвец, който наподобява има гъбични формирания, които могат да се разпространят неконтролируемо, в случай че се предадат на посетителите на музея.

Труповете са били заровени в крипти в суха, богата на минерали почва в Гуанахуато, Централно Мексико, което несъзнателно е подействало като катализатор за безупречното им опазване. Така наречените мумии от Гуанахуато са били изкопани от 60-те години на XIX в. насам, защото фамилиите им към този момент не са могли да заплащат таксите за заравяне, а по-късно са били изложени на показ. Сега те са една от най-популярните туристически атракции в района.

Биоопасност

Въпросната мумия е измежду половин дузина трупове в стъклени витрини на туристическо ревю в Мексико сити. Федералният институт, Националният институт по антропология и история (INAH), се дистанцира от това решение на щатското държавно управление, като добави, че не са били съветвани за това решение, оповестява Асошиейтед прес.

" Още по-тревожно е, че те към момента се излагат без защитни ограничения за обществеността от биологични рискове. От някои от оповестените фотоси се вижда, че най-малко един от изложените трупове, който е бил инспектиран от института през ноември 2021 година, демонстрира признаци на разпространяване на вероятни колонии от гъбички ", пишат от института. " Всичко това би трябвало да бъде деликатно проучено, с цел да се види дали това са признаци на риск за културното завещание, както и за тези, които боравят с тях и идват да ги видят. " Експертите не прецизират за какъв тип гъбични формирания става въпрос.



Музеят, който има повече от 4000 гости седмично, таксува туристите с 2 паунда за разглеждане на повече от 100 изсушени човешки натрупа, всички от които са изровени от гробовете в прилежащото гробище. Зад нежни стъклени витрини в музея са изложени жертви на убийства, нарушители, които са били заровени живи, и бебета, положени да почиват, облечени като светци - мексиканското поверие е, че това ще улесни прехода им към парадайса.

Тези мумии са пътували и преди - през 2009 година са били изложени в Съединените щати. След умрелите върви противен слух, а точно, че умрелите са били заровени живи или са починали при зараза от холера, само че това към момента не е потвърдено, съгласно отчет на Daily Mail.

Въпреки че изложбата на непокътнати трупове може да е завладяваща за някои, от решаващо значение е да се подсигурява, че са налице подобаващи ограничения за сигурност , с цел да се отбрани както обществеността, по този начин и културното завещание, показано от тези мумии. В този случай евентуалното съществуване на гъбични формирания върху една от мумиите поражда опасения за вероятни опасности за здравето и е от значително значение обстановката да бъде деликатно проучена и следена, с цел да се предотврати вероятно разпространяване на патогени.

Мумии от Гуанахуато: Забулени в история

Mummy in Mexico Has Fungal Growths That May Infect Visitors
— Billy Carson II (@4biddnKnowledge)
Музеят Museo de las Momias de Guanajuato е открит през 1969 година, с цел да съхранява мумиите. Те са подредени в разнообразни секции съгласно възрастта, пола и повода за гибелта им. Някои от мумиите даже са сложени в реалистични пози, като да вземем за пример майка, държаща детето си, което способства за злокобната и завладяваща атмосфера на музея.

Мумиите са се трансформирали в съществена туристическа атракция в Гуанахуато, като гости от целия свят идват, с цел да ги видят. Музеят се е трансформирал и в известен обект за фотографи, режисьори и художници, а мумиите даже са взели участие във филми и телевизионни излъчвания.

Излагането на човешки остатъци е противоречив въпрос и някои хора настояват, че това е пренебрежение към умрелите. Въпреки това музеят е подхванал ограничения, с цел да подсигурява, че мумиите се третират с почитание и достолепие, и посетителите са помолени да съблюдават избрани правила и разпореждания при посещаване на изложбата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР