Пътуваща галерия с изкуство от Испания в Института Сервантес представя

...
Пътуваща галерия с изкуство от Испания в Института Сервантес представя
Коментари Харесай

Духът на Барселона се пренася в София

" Пътуваща изложба с изкуство от Испания " в Института Сервантес показва любопитни произведения на международни величия като Мирo, Броса и Марискал. От на следващия ден до 30- септември с галерия, прожекция на филми и ателие за деца изкуството от музеите, галериите и улиците на Испания ще се приближи до публиката в България.

Духът на Барселона се придвижва в София. Истинските цветове на Жоан Миро, образната лирика на Жоан Броса и средиземноморския пейзаж на Хавиер Марискал отключват въображението.
Меглена Мишева, основател на плана: Идеята на целия план е да докара в София една дребна част от актуалното испанско изкуство и да му даде къс натоварен живот в София. Всяко едно от изложените тук творби показва своя създател по този начин, че да може децата да се почувстват, да схванат какъв е светът на художника, на създателя.
Малка част от актуалното испанско изкуство разкрива тайните на авторитетните създатели. А по думите на уредниците най-значимото наличие е на Жоан Миро с впечатляваща репродукция на негов автопортрет.
Хавиер Валдивиелсо, шеф на Институт " Сервантес ", София: Българската аудитория може да се запознае с Миро, както в просветителния му аспект, по този начин и в напълно креативния. С тези невероятни картини посетителите опознават творчеството на един от най-важните създатели на 20-и век.
Творбите и скулптурите на тези създатели са част от градския пейзаж в цяла Испания, а задачата на изложбата у нас е да провокира интерес към испанското изкуство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР