Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите,

...
Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите,
Коментари Харесай

Ваксинационните паспорти могат да прекратят пътуването зад граница

 Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите, в случай че се одобри напредването в границите на общността да става с имунизационни паспорти. 

Причината е в ниския % на имунизирани в България след прекъсването на имунизациите с AstraZeneca и дребния брой на имунизираните с препаратите на Pfizer и Moderna.

" Всъщност, със прекъсването на имунизациите с AstraZeneca, с дребното количество ваксини, тъй като въпреки всичко и от Pfizer и от Moderna има малко количество, се оказваме в клопката точно на това тази година и следващата година да не можем да пътуваме, в случай че бъдат въведени тези имунизационни паспорти ", сподели Аркади Шарков пред . 

Един от първите водачи в Европейски Съюз, който заприказва за нуждата от имунизационните паспорти, е австрийският канцлер Себастиян Курц. Той направи предлагането си към евролидерите още преди три седмици. Сега обаче и в Австрия темпът на имунизация спада след прекъсването на имунизациите с една от партидите на AstraZeneca след смъртен случай. 

" Хората са обезпокоени, разграничени са общо взето на две елементи - едните споделят, че няма значение с какво ще се имунизирам, другите си отсрочват часовете за имунизация и споделят, че с AstraZeneca няма да се имунизират. Конкретно приказвам също и за мои сътрудници ", показа здравната сестра във Виена Мартина Боянова. 

И до момента в който у нас, преди прекъсването на имунизациите с AstraZeneca хората имаха достъп до три типа ваксини, то в Китай препаратите против Ковид-19 към този момент са повече от пет. Освен че страната е с доста бързи темпове на имунизиране, там към този момент здравният статус на хората се дефинира от по този начин наречените зелени кодове.

" Това е здравен код, който всеки има на телефона. Този код може да се покаже на границата, че си здрав, че си се ваксинирал, и да се пътува с него, което е една стъпка напред. Разбирам за какво в Европа това е дискусионно, тъй като посредством този код се следи и се вижда дали не се нарушават човешките права ", каза директорът на българско училище в Шанхай Димитър Владиков.  

Предложението на Китай към страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати е на всички места, където се имунизират, е да се унифицират тези паспорти, тъй че да могат да бъдат приети за целия свят. 

И до момента в който бъде взето решението ще има ли и от по кое време имунизационни паспорти за пътешестване в Европейския съюз, можем само да чакаме и да бъдем положителни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР