Пътуването с влак крие своя незаменим чар, дори и днес

...
Пътуването с влак крие своя незаменим чар, дори и днес
Коментари Харесай

Маршрутите, по които да пътешествате из Европа с влак

Пътуването с трен крие своя незаместим сексапил, даже и през днешния ден - когато полетите със аероплан са най-достъпни за пътешествениците.

През прозореца на композицията пред погледа ви ще се сменят картини от хубостта на земята. Като няма да има потребност се притеснявате за паркоместа, улавяне на полет и тн. The Guardian селектира шест от най-живописните европейски влакови маршрута. Вижте ги:

От Кьолн до Базел

Пътуващите по направлението от Рейнска област на юг към Алпите са напряко капризни. Имат опция да избират сред високоскоростни влакови трасета. Но един от най-радващите окото направления е остарелият – през дефилето на река Рейн към град Кобленц, ситуиран на двата ѝ бряга. Най-добрият вид е да се тръгне от Кьолн преди обед.

Този трен е прочут и като „ швейцарския “, тъй като стига до Базел и по-късно продължава към Цюрих. В него се пътува единствено в първа класа и има даже швейцарски ресторант, който е много безценен.

Пътуването продължава съвсем пет часа. За това време се изминава разстояние от 511 километра. Билетът коства 135 евро.

Този маршрут прекосява Алпите в посока изток-запад. Влаковете се движат всекидневно сред Швейцария и Австрия.

Композициите са смесени с вагони на двете страни. В австрийския вагон-ресторант сервират ябълков щрудел. Красивата гледката и удобството в швейцарския вагон първа класа изцяло си заслужават по-скъпия билет (с към 20 евро).

По пътя се прекосява Лихтенщайн, с цел да се стигне до австрийската провинция Щирия. Билетът коства 111 евро.

От Дъблин до Трали

Дъблинската гара Хюстън е красива остаряла постройка, изключително привлекателна в тиха неделна заран. Влакът към Трали е единственият в седмицата, в него храна не се сервира и по тази причина е добре да се закуси на гарата.

По пътя се редуват превъзходни гледки. От планинските пейзажи на Галти до долините, известни с производството на млечни артикули. Минава се през планината Мангертън, а проходът е считан за една от най-красивите гледки в цяла Ирландия. Влакът стопира в Киларни, а след това продължава към Трали.

Пътуването трае съвсем 4 часа, а дистанцията е 334 километра. Цената на билета е 34 евро.

От Безие до Клермон-Феран

Да отидеш с влака от Безие до Клермон-Феран значи да пътуваш по може би най-приятния железопътен маршрут в цяла Франция. Гледките тук могат да съперничат даже на френските Алпи.

Линията потегля в северна посока от Безие и продължава през котловина и през голям брой виадукти в красиви покрайнини. Това е една от най-старите линии във Франция, по нея още се движат електрически мотриси и носи очарованието на районен превоз поради многото спирки. Разстоянието от близо 400 км се взима за шест часа и половина. Билетът коства 58 евро.

От Клермон има доста благоприятни условия за продължение на жп-одисеята – към Виши или даже до Париж с по-модерни влакове.

От Варшава до Мокава

Всички знаят къде се намира Варшава, само че съвсем никой не знае къде е Мокава. Това е едно забутано село досами границата на Литва с Полша.

Защо е толкоз значимо? Защото през последните 10 години нямаше пряк трен от Варшава до Латвия. Отскоро това се промени и един път на ден от полската столица потегля комбинация в посока латвийската граница.

Това пътешестване предлага красиви гледки на полски пейзажи, селца и градове, които отразява смесицата от култури по тези земи. Стари еврейски селища, дървени църкви, както и дребните общности на балтийските татари.

Влакът потегля от варшавската централна гара и се движи постепенно. Спира за дълга отмора в Бялисток. След като пресече границата при Мокава, полският трен завършва пътуването си. Но на латвийска територия пасажерът може да се качи на тяхна комбинация и да стигне до Вилнюс. До Мокава се стига за шест часа. Билетът коства 20 евро.

От Мадрид до Севиля

От Мадрид до Севиля може да се стигне единствено за два часа и половина със супербързите влакове на испанските железници. Но за хората, които желаят да пътуват постепенно, има опция. Всеки ден една комбинация минава друга линия, с цел да стигне до Севиля. Влакът пътува през долините Тахо и Гуардиана преди да тръгне на юг през Сиера Морена и към Севиля. Пътуването е над 8 часа, а дистанцията – съвсем 650 километра. Цената на билета е 50 евро. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР