Пътуването на руския президент Владимир Путин в Китай и вторите

...
Пътуването на руския президент Владимир Путин в Китай и вторите
Коментари Харесай

Си Цзинпин пак отряза Путин за нов газов договор

Пътуването на съветския президент Владимир Путин в Китай и вторите му диалози за тази година с китайския президент Си Цзинпин още веднъж завършиха без основно решение, което се чака в Кремъл от доста години.
 
Въпреки че Путин назова Си " безценен другар ", похвали Пекин за триумфа на самодейността " Един пояс, веднъж " и посочи " огромните вероятности " на двустранните връзки, китайските служители не са подписали контракт за спомагателни доставки на съветски газ и създаване на газопровода " Силата на Сибир-2 ".
 
 Диктаторът Владимир Путин Диктаторът Владимир Путин Източник: ТАСС
Проектът, който Кремъл разпространява повече от 7 години, е бил плануван да бъде разискван на договарянията, съобщи представителят на Путин Дмитрий Песков в първия ден от визитата. И макар че Путин докара със себе си впечатляваща делегация за среща с китайците, която включваше вицепремиера Александър Новак, ръководителя на " Газпром " Алексей Милер, ръководителя на " Роснефт " Игор Сечин, той не съумя да получи единодушието на Си Цзинпин.
 
Няма да бъдат подписвани документи за " Силата на Сибир-2 ", сподели Песков пред ТАСС.
 
 Си Цзинпин и Владимир Путин Си Цзинпин и Владимир Путин Източник: РИА Новости
Още напролет, когато Си Цзинпин посети Москва, Путин съобщи, че планът за нов газопровод с потенциал 50 милиарда кубически метра годишно е във " висока степен на подготвеност ". Той също по този начин даде обещание на Китай до 100 милиарда кубически метра съветски газ годишно - пет пъти повече, в сравнение с " Газпром " доставя в този момент. Но в заключителното изказване за пресата Си не сподели нищо за съветския газ, а в взаимното официално съобщение се загатва единствено разширение на съдействието в енергийния бранш.
 
 Газпром Газпром Източник: Pixabay
Китайският контракт е обезверено нужен на " Газпром ", който загуби европейския пазар, понижи износа до най-ниското си равнище от последните години на Съветския съюз и беше заставен да понижи производството с съвсем една трета, рекордно понижение в историята на газовия монополист. През 12-те месеца от юли 2022 година до края на юни 2023 година компанията генерира чиста загуба от над 1 трилион рубли и изразходва две трети от паричните си запаси в сметките си за покриване на загуби.
 
Тази година Китай ще купува 22 милиарда кубически метра газ от Русия посредством пуснатия през 2019 година газопровод " Силата на Сибир-1 ", който обаче ще компенсира едвам една осма от предходния експорт за Европа, който в пика си достигше 170-180 милиарда кубически метра годишно.
 
Цената на газа на " Газпром " за Китай е съвсем два пъти по-ниска, в сравнение с за Европейски Съюз и Турция: 271,6 $ за хиляда кубически метра против 481,7 $. Но макар отстъпките и мощното предпочитание на Москва, Китай изрично се въздържа от нови огромни контракти за доставка на суровината, споделя Александър Габуев, началник на Берлинския център за съветски и евразийски проучвания " Карнеги ": " Всяка опция договорите с Китай да дават нови източници на приходи за военната хазна на Путин е неприятна за Китай ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР