Пътуването на Бойко Борисов и министри до Туркменистан е една

...
Пътуването на Бойко Борисов и министри до Туркменистан е една
Коментари Харесай

Васил Филипов пред Фрог: България ще види газ от Туркменистан на куков ден

Пътуването на Бойко Борисов и министри до Туркменистан е една екскурзия и нищо повече. В диалозите сред Борисов и Медведев изобщо не е ставало въпрос за туркменски газ за България. Дължим милиони на Русия за Южен поток, който се оказа цялостен кьорфишек и вярно беше спрян. За нас няма да има газ и от Турски поток.
Това споделя за Фрог нюз Васил Филипов, енергиен специалист, анализатор на енергийни планове и някогашен началник на Булгаргаз.

- Г-н Филипов, по какъв начин ще коментирате горещата тематика по договарянията за приемане на газ за България от Туркмения?

- Пътуването на Бойко Борисов до Туркмения си е една екскурзия и нищо повече. Ако някой го е излъгал, че може от Туркмения да купува газ по този начин, както той си мисли, то просто е тъпо за обкръжението му. Много министри са там - това е туризъм на държавна сметка.

Туркмения е огромен производител на газ и в предишното огромният й покупател на нейния газ беше Русия, която го купуваше и го препродаваше - на нас, на Европа и на всички останали.Туркмения не е допускана до европейските газови пазари в никакъв случай.

През 1997 година аз имах уредена среща с тюркменския министър-председател, с тогавашния водач Тюркмен-баши - Ниязов. Пристигнах в Ашхабад, посрещнаха ни хубаво и направихме нов контракт. Като станах шеф на Булгаргаз през 97-а година стана ясно, че газа, който купуваме от Русия на границата ни към този момент е 120 $ и я купувахме за 104 $ от Газпром. Това не беше обикновено. Германия получаваше по това време газ от Газпром за 80 марки или 45 $, а Турция за 71 $. С една дума по това време ние купувахме от Русия два пъти по-скъпо. Тогава подвигнах звук, отидох в Ашхабад и подписах контракт. Депозиран е, в Булгаргаз е - 1000 кубика по 36 $. Като минеше през Русия, Украйна и Румъния газът отиваше на цена - 60-65 $, а не 120. За страдание руснаците не пожелаха да транзитират нашия газ. Имах доста тежки диалози.

Туркмения продава газ на Турция. Русия стартира да ги изнудва и те се ориентираха към други пазари. Направиха газопровод през Иран към Турция.

По моя информация в диалозите сред Борисов и Медведев изобщо не е ставало въпрос да туркменски газ през Русия за България. Те ни обръщат внимание, тъй като изискуем доста пари на Русия за Южен поток, към 800 млн. $ и гледат да си вземат парите. Така че няма да има никаква газ от Туркмения, а диалозите са дрън-дрън. Приказките за газ от Туркмения са една фантазия, едно празнодумство.

- Премиерът се похвали, че като пристигна туркменска газ ще проработи и хъб " Балкан " и ще станем водачи на Балканите?

- За хъб " Балкан " няма нищо ново. В него няма да влезе туркменски газ. Хъбът " Балкан " си остава един блъф, един балон, който все някой ден ще се спука. Аз просто нямам доверие в реализирането на подобен план.

Аз работех да получим туркменски газ през Турция с българска тръба в турската газопреносна система. Имахме ангажименти, беше готово, контрактувано, подписано, само че всички се провали поради комисионери, които желаеха доста пари. Тогава американците ни уреждаха всичко, Ердоган по това време беше на колене, имахме даже концепция да вършим компресорна станция откъм турска страна. Но стопираха и прецакаха работата и в този момент Борисов чака да го предложения американският президент. Тогава щеше да получаваме газ и от Иран, и от Азербайджан и от Туркменистан. На 60 км от турско - сирийската граница има газопровод, който идва от Египет, можеше и оттова да имаме газ.Туркменски газ може да се получава единствено през Турция, през Русия не може да се получава.

Много от дълго време туркмените желаят да създадат газопровод през Каспийско море, само че руснаците пречат. Не се съгласяват и изнудват Туркменистан. Туркмените пък направиха огромен газпровод и изнасят огромно количество газ към Китай. Така че ще забележим туркменски газ на куков ден, макар огромните приказки.

- Тия дни четох съветски уеб сайтове за срещата Борисов-Медведев. нашият министър председател го характеризират с подигравка по едно и също време като зложелател и другар на Русия, повтарят още веднъж, че поради прекъсването на Южен поток България е изгубила милиони и така нататък Как ще коментирате това?

- Казвал съм го доста пъти - решението за прекъсване на Южен поток беше вярно решение. Аз вървях през 2012 година в Донецк, където е юридически плана за Южен поток и се срещнах с колектива. Американци желаеха от мене да изясня всичко по плана.Като се прибрах в България написах ревю до премиера, в което му обясних, че този поток е кьорфишек. Специалистите споделиха, че тръбите могат да се положат, само че не може да се сътвори нужното налягане, няма да бъде ефикасен преноса и така нататък Русия търпи огромни загуби и от Син поток, тъй като и там не могат да реализират налягане от 250 атмосфери и се получават огромни кондензации. Така всичко става доста скъпо.

- А какво става с Турски поток, май ще го има. В Сърбия към този момент поставят тръби за него?

- Няма да го има и него. Каквото изкарат до Турция ще изкарат, само че и там ще берат кахъри. За България няма да има газ от Турски поток. В България ще бъдат прекарани тръби, само че не за този поток. Един ден ще проработи Набуко от Иран, където е едно от най-големите залежи на газ в сета. Ще дойдат огромни количества от Израел. Ще се създадат и станции по морето, с цел да получаваме полутечен газ. А сърбите употребяват, че руснаците заплащат и им вършат тръба. Газ за нас от Турски поток няма да има. За да го има би трябвало да основат налягане от 350 атмосфери, а са ги докарали единствено до 150.

- А по какъв начин стоят нещата със Северен поток, ще стане ли? Меркел го желае, американците са срещу?

- Може и да стане, по-вероятно е да стане.

- Има ли вяра на хоризонта за азербайджаския газ? Всеки върви там и дава обещание, а най-после няма нищо?

- Ами всеки, който е ходил там е бил на екскурзия. До Турция TANAP е подготвен. Сега се строи до гръцката граница. А ние към този момент една дузина години чакаме да има отклоняване до България. Що пари се окрадоха и нищо не сме създали.

Разговаря: Красен Бучков

-
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР