Пътуването из забележителностите на Централна Америка е вдъхновението на проф.

...
Пътуването из забележителностите на Централна Америка е вдъхновението на проф.
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров за маите и древната култура на Централна Америка

Пътуването из забележителностите на Централна Америка е вдъхновението на проф. Николай Овчаров да напише поредна книга. Тя ще е за маите и дава обещание да показа на читателите един по-особен взор върху античната им просвета.

Археологът описа в „ Тази неделя” по bTV за последното си странствуване основно в Мексико, Гватемала и Хондурас. Той и брачната половинка му пътували към 60 часа в границите на 16 дни през редица забележителности, планини и джунгли.

„ Именно в джунглите са сгушени и защитавани от природата невероятните градове на маите – една цивилизация, която се е развивала сред II и IX век и която е изчезнала по един загадъчен начин”, описа проф. Овчаров.
Какви са огромните археологически находки на лято 2017? Гост по тематиката е археологът проф. Николай Овчаров
В градовете на маите има оставени послания – писмени знаци, които единствено допреди 30-40 години не са били разчетени от археолозите.

„ Маите имат един доста необикновен живот, техните надписи не са като древногръцките или латинските, които разказват нормално войни и събития. Тук има доста точни дати, само че в действителност всичко е подчинено на фетиш. На техните култове. Техният живот, с изключение на работата на полето, е бил фетиш. Виждаме основно религиозни събития”, описа Овчаров.

По време на пътуването си професорът съумява да запечата и частичното изригване на вулкана „ Фуего”, който през юни изригна тежко и даже взе човешки жертви.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР