Пътуването до Равена е пътуване до наследството на византийската култура

...
Пътуването до Равена е пътуване до наследството на византийската култура
Коментари Харесай

Шест дни в Италия: Равена

Пътуването до Равена е пътешестване до наследството на византийската просвета в Италия – източнохристиянски базилики, мавзолеи и доста мозайки. Това е естествено – от VІ до VІІІ век Равена е била център на византийските владения на Апенинския полуостров. Ние обаче не започнахме разходката си от някое от многочислените съкровища на града, множеството от които – в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО, а от едно чудно кафене-книжарница. Там хапнахме обичайните за региона на Емилия-Романя капелети с рагу болонезе. Тук е мястото да повторим: в регионите към Болоня, родината на соса “болонезе ”, никой не си и помисля да го яде със спагети. Тук формите са много по-кратки и пълнят устата на една хапка. Вдъхновихме се от атмосферата, разгледахме някоя и друга книга и продължихме, освежени, към една съществена градска забележителност – гробницата на Данте, огромния стихотворец на Италия.

Данте е роден в блестящата Флоренция, само че заради политическите битки в града е наказан на изгнаничество. Намира заслон в Равена, където умира на 56 година Впоследствие флорентинското държавно управление анулира изгнанието на Данте и моли неведнъж за преместването на тленните му остатъци във Флоренция. Молбите му не са задоволени, а тялото на Данте остава в гробницата, издигната в Равена през 1483 година Въпреки това през 1829 година във Флоренция е издигната гробница на Данте, която към момента остава празна. На нея стои надпис от трета ария на “Ад ”, гласящ “Почитайте най-славния стихотворец ”.

След по фунийка сладолед на крайник решаваме най-накрая да се гмурнем във византийското градско завещание, като започваме от фамозния пантеон на Гала-Плацидия. За да се стигне до него и иконичните му мозайки, би трябвало да се премине през базиликата “Сан Витале ”, която персонално мен ме впечатлява повече.

Завършваме този чудноват ден със инцидентно посещаване в малко магазинче, в което притежателят е изложил персонално сътворени от него кукли от комедия дел арте. И освен кукли, ами и дребни театрални подиуми с декори и костюми. И доста рисувани на ръка картички с Арлекино, Коломбина, Пулчинела, които ние си купуваме с концепцията да рамкираме някой ден. Какъв по-хубав спомен от Равена?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР