Пътуването до любимо място или откриване на ново топло кътче

...
Пътуването до любимо място или откриване на ново топло кътче
Коментари Харесай

Барселона – едно невероятно кътче за почивка и развлечение

Пътуването до обичано място или разкриване на ново топло кътче може да се трансформира за всички в прелестно преживяване. Едно такова място е Барселона, най-малкото че по това време на испанското Средиземноморие времето е доста по-топло, в сравнение с у нас.

България има дипломатическо посланичество в този град на Кралство Испания, а от началото на септември то към този момент е с сан на Генерално консулство.

Барселона (на испански и каталонски: Barcelona) е град в Североизточна Испания, и столица на самостоятелната област Каталония.

С популацията си от 1 611 822 поданици е вторият по величина град в Испания и единадесети в Европейския съюз. Барселона е била хазаин на доста интернационалните събития, измежду които Международните изложби през 1888 и 1929 година и XXV-те летни Олимпийски игри през 1992 година. Песента, написана особено за събитието - "Барселона ", и изпълнена от Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри, донесе още популярност на града.

Барселонското летище е деветото по величина пътническо летище в Европейския съюз, като през него минават над 27 милиона пасажери всяка година.

Съществува и легенда с митологично пояснение за корените на името на града. Според нея, Херкулес се отправил дружно с аргонавтите в търсене на Златното руно, само че когато прекосявали покрай днешния каталонски бряг, се извила стихия и разпръснала корабите. След като бурята утихнала, разбрали, че липсва деветият транспортен съд. След дълго търсене Херкулес разкрил отломките от корабокруширалия BarcaNona (девети кораб) край днешния рид Монтжуик. Местността била толкоз гостоприемна, че екипажът решил благодарение на бога на търговията и изкуствата Хермес да основе на това място град с името Барканона.

Barcelona Card ви дава отлична опция да получите понижение за входа на доста забележителности, безвъзмезден вход за други места, също по този начин имате опция да пътувате гратис с градския превоз, да употребявате превоз до летището.

Барселона има средиземноморски климат, с мека, влажна зима и топло, изсъхнало лято. Градът се намира на източния бряг на Иберийския полуостров, тъй че западните атлантически ветрове постоянно идват тук с ниска мокрота и без дъжд. Разположен наоколо до Атлантическия океан, географска широчина и релеф са аргументите, заради които лятото в Барселона не е толкоз изсъхнало, както в множеството други места по Средиземноморието. Най-сухи месеци са юли, февруари, март и юни.

От позиция на температурите, декември, януари и февруари са най-студените месеци, със междинни стойности от 9°C на летището и над 10°С в града.

Историята на Барселона може да се види из целия град. Най-старите региони са ситуирани наоколо до морето.

Бари готик (Barri Gòtic - "готическият квартал " на каталонски) е в центъра на остарелия град на Барселона. Много от постройките, датират от Средновековието, а някои още от римското ръководство на Барселона. Архитектурата на каталонския модернизъм (често позната като ар нуво в останалата част от Европа), е създадена сред 1885 и 1950 година и оставя значимо завещание в града. Голяма част от тези здания са част и от международното културно завещание.

Особено забележителна е работата на архитекта Антони Гауди, което може да се види из целия град. Неговата най-известна работа е голямата, само че към момента незавършена черква " Саграда фамилия " , която е в развой на създаване от 1882 година, и към момента се финансира от частни дарения. Гауди е бил толкоз налегнат от концепцията за построяването на храма, че към края на живота си живее в дребна пристройка към него. За 35-те години до края на живота му (1926 г.) е издигната единствено една от кулите, като в идващите години възпитаници на Гауди съумяват да довършат и другите три кули. Оттогава до ден сегашен градежът се устоя напълно от дарения и към момента не е приключен. Прогнозите са, че с последните, по-бързи темпове, има възможност църквата да бъде приключен напълно към 2032 година.

В Барселона има доста паркове. Най-известните са паркът "Гюел " , планиран от самия Антони Гауди, в квартал Грасия, паркът "Монтжуик ", ситуиран на хълма Монтжуик, и парк "Сиудадела ", намиращ се в центъра на града, в който са ситуирани Народното събрание на Каталония и Зоологическата градина.

Паркът на Диагонал Мар е планиран от Енрик Миралес, а паркът "Форум " беше хазаин на международния конгрес на културата през 2004 година. Близо до Колсерола, на север от града, се намират централният парк "Ноу Барис ", един от най-големите в Барселона, и паркът "Лабиринт на Хорта ", където храстите са засадени и почиствани, тъй че да се сътвори лабиринт, където дребни и огромни да прекарват разходките си забавлявайки се.

Други по-малки паркове са "Индустриал " в региона на Сантс, паркът "Клот " наоколо до Пласа де лас Глориас и парк "Туро " в непосредствена непосредственост до площад "Франсес Масиа ".

Барселона е необхватен и обаятелен град и няколко дни надали ще ви стигнат да го обиколите, само че времето в Каталония разрешава той да бъде преоткриван във всеки сезон.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР