Пациентски организации Заедно с теб заявяват вот на недоверие на

...
Пациентски организации Заедно с теб заявяват вот на недоверие на
Коментари Харесай

Пациентски организации обявиха недоверието си Кирил Ананиев

Пациентски организации " Заедно с теб " декларират избор на съмнение на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев.
Причината, оповестена в писмо до медиите от " Заедно с теб ", е липса на задължения към предварителната защита на използването на наркотични субстанции, лекуване и психосоциална рехабилитация на подвластни пациенти и понижаване на вредите от използването на наркотични субстанции и показваме противоречие за голословното закриване на Националния център по наркомании НЦН.
" Последната година се следи ясна наклонност към безучастие от страна на управлението на Министерство на здравеопазването и безнаказаност към подвластните пациенти, чийто край е Проект за разпореждане на Министерския съвет, който планува закриване на Националния център по наркомании НЦН.
Като главен претекст за закриването на центъра в отчета на министъра на опазването на здравето се сочи нуждата от прекачване на 5 щатни бройки в НЕЛК.
Националният център по наркоманиите е основан със Закона за надзор на наркотичните субстанции и прекурсорите и може да бъде закрит единствено с смяна в закона. Закриването му с Постановление на Министерския съвет е нарушаване съгласно адвокати.
Някои от въпросите, които подвластните пациенти задават към Министерство на здравеопазването, са:
- Защо зам.-министър Светлана Йорданова е бездействала последната година и не са взети поради предложенията, направени от НЦН, като да вземем за пример основаване на нископрагови стратегии за подвластни пациенти, лекуващи се на метадон дълги години?
- На какво съображение е обещано още веднъж позволение за работа да вземем за пример на Ловешка метадонова стратегия откакто са открити фрапантни нарушавания?
- Какво е последвало от инспекциите на екипа на НЦН в частните метадонови стратегии и за какво не са взети ограничения от Министерство на здравеопазването за премахване на нарушаванията?
- Защо се изразходват обществени средства, в това число и на Столична община, за ненужни брошури, тениски и шапки като този тип предварителна защита е без никакъв резултат и непризнат от европейски управления за положителни практики за предварителна защита и лекуване на зависимости?
- Дали инспекциите и извършеният надзор от екипа на НЦН на бездействащите Превантивни центрове, включително и на Столичния, и желанието за прикриване на нарушавания от страна на Министерство на здравеопазването, са причина за закриването на НЦН?
- Дали атрактивният парцел в центъра на София, където се обитава НЦН е причина за закриването? По какви аргументи Министерство на здравеопазването не е подписало контракт за продължение на използването на парцела и към този момент половин година пребиваването е нелегално?
" Пациентски организации " Заедно с теб " пожелаваме неотложен и обществен доклад от Министерство на здравеопазването за направените инспекции последната година и наложените санкции, в случай че има такива, както и пояснение за какво не са взети поради направените оферти от НЦН за ефикасна работа със подвластни пациенти ", декларират в писмото от " Заедно с теб. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР