Пациентски организации сигнализираха, че жена е починала, защото не можела

...
Пациентски организации сигнализираха, че жена е починала, защото не можела
Коментари Харесай

Здравната каса започна спешна проверка в столичната болница Света Екатерина

Пациентски организации алармираха, че жена е умряла, тъй като не можела да доплати аортна клапа по новите цени на медицинските произведения. От началото на този месец Здравната каса заплаща по-малко за тях. От касата взели решението след изследване, което посочило, че здравните фондове в други европейски страни заплащат медицинските произведения на цени в пъти по-ниски от тези у нас.

Преди няколко дни в болница " Света Екатерина " постъпва жена със притеснение на аортната клапа. Тя чакала от към месец здравната каса да утвърди закупуването на имплант. Цената му е висока и болничното заведение няма налични в склада. Доставката лишава 1-2 дни. От лечебното заведение споделиха, че не се е налагало дамата да доплаща за импланта.
Проф. Юлия Джоргова - шеф на клиника по " Кардиология " в УМБАЛ " Света Екатерина ": Тя пристигна в извънредно тежко положение. Тя постъпи единия ден - умря на идващия ден. Не е причина неналичието на пари. В съответния случай аз съм сигурна, че управлението на болничното заведение щеше да вземе решение да ги дадем ние тези пари, да се избави дамата. Просто нямаше софтуерно време.
Болницата е измежду четирите, които слагат аортни клапи у нас. Консумативът коства 50 000 лв. и до края на предишния месец се покрива напълно от касата. От началото на април разпоредбите се трансформират.
Проф. Юлия Джоргова: Сега касата заплаща 40 000 лв. и тези 10 000 остават за сметка на пациента.
Над 30 пациенти са в листата на чакащите за аортна клапа в болница " Света Екатерина ". Сред тях е и Мария Стойнева. Живее сама и се устоя с пенсията си. Не счита, че ще успее да откри 10 000 лв., с цел да доплати животоспасяващата клапа.
Мария Стойнева - пациент: Половината ми пенсия отива за медикаменти, половината ми пенсия отива за ток, вода парно и т. н. Кой може да ми помогне на тези тежки времена? Никой! Има ли нещо по-ценно от живота, а те ни го лишават от здравната каса.
Според заместник-министър Жени Начева пациентите не би трябвало да доплащат за медицински произведения.
Жени Начева - зам.-министър на опазването на здравето: Трябва производителят да понижи цената, на която доставя съответното здравно произведение. Тъй като те доставят огромни количества.

Българска национална телевизия: А кой би трябвало да ги накара?

Жени Начева - зам.-министър на опазването на здравето: Мисля, че лечебните заведения и лечебните заведения, за които приказваме, са задоволително опитни във воденето на договаряния.
Начева прикани пациентите, които са карани да доплащат за медицински произведения да подават сигнали в министерството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР