Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки

...
Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки
Коментари Харесай

Липсва лекарство за трансплантирани пациенти

Пациентски организации предизвестяват за изчезнало лекарство, което се приема всеки ден от огромна част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който оказва помощ на организма да не отхвърли трансплантирания орган.

Медикаментът не е разполагаем в аптеките от към три седмици, сподели пред БНР Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа.

Според информация на здравното министерство, на 9-и май притежателят на разрешението за приложимост е уведомил за прекратяване на продажбите от 30 юни, заради индустриални аргументи. Нова доставка се чака към средата на август.

Институциите не са уведомили в точния момент нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, сподели Георги Пеев:

" Протоколите са шест месеца. На всеки три месеца се вадят нови предписания. От месец за месец се взема. Някои, които в това време са понижили дозите, имат някакви запаси. Такива като мен, които пият една кутия на месец, имам по една кутия на месец, нямам запаси, просто в аптеката, в която аз закупувам медикаментите съм помолил да ми намерят някакви количества и са ми намерили, т.е. казусът тука не е " аз ", казусът е " ние ". Имаме горчив опит със сурогат, по този начин наречени генерици. Надявам се да не се стигне до такава степен, това е неуместно, в случай че се стигне до такава степен ".

От пациентски организации " Заедно с теб " оповестиха, че чакат реакция от заместник-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов, предава БНР.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР