Пациентите в България да получават редовно справка с информация за

...
Пациентите в България да получават редовно справка с информация за
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК с идея за контрол при изразходването на парите в здравеопазването

Пациентите в България да получават постоянно информация с информация за осъществените прегледи и операции, заплатени от Здравната каса. Това ще разреши да бъдат лимитирани и следени опитите на лечебни заведения и лекари да заявяват фиктивни проучвания и прегледи пред касата. Идеята е на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев, който я показа в ефира на Дарик. Той се надява тази стъпка да залегне в договарянията по Националния рамковия контракт за идната година.
 
По мотив предоставената от прокуратурата инспекция от страна на Здравната каса на заплащанията и дейностите на всички по веригата - от лечебни заведения и практики, до лекари и зъболекари, доктор Дечев уточни, че касата дава отговор за контрола при изразходването на парите в опазването на здравето. Но акцентира, че същинският надзор ще се случи единствено с действителното присъединяване на пациентите, а доста от тях се опасяват да оповестят за осъществени фиктивни операции:
 
„ Тази фиктивност е реалност. Няма какво да го крием това. Трудността е в това са го докажеш, тъй като единственият метод да го докажеш, е дейното присъединяване на самия консуматор, който е посочен, че на него му е направена съответна активност, та той би трябвало да вземе действително присъединяване. След като бъде запитан дали му е платена тази активност. Ние питаме непрекъснато пациентите. Затова споделям, че е проблем, тъй като по този начин, както ги виждате всеобщо дейни някои хора, с искания към касата, с право, сега, в който ги поканиш, опасяват се, внимателни са. Все отново никой не знае дали няма отново да му се наложи да иде в същата болница при същия доктор и си споделят, че е по-добре да си замълчат “, сподели Дечев.
 
„ Вътре в епикризите нали се записват операции и действия, които въобще не са осъществени, да не приказваме, че откакто по този начин или другояче участва в тази епикриза тази диагноза, това е съображение да отиде някой в ТЕЛК. Няма по какъв начин другояче да се изясни повишаването с над 300% на броя на регистрираните инсулти по отношение на един интервал, да вземем за пример 2000 година, когато сме били с 20% повече население. В момента се регистрират над 50 000 инсулта, в случай че 2000 година са 17 000. Истинският надзор е тогава, когато пациентът взе участие в него “, добави той.
 
Д-р Дочев е оптимист, че в случай че се откри уместно решение, защитаващо задоволително добре персоналните данни, ще се премине към постоянно изпращане на информация на информация до всички пациенти за платените от Здравната каса прегледи и операции на тяхно име:-->
 
„ Пилотно сме го пробвали. Това е един от най-ефективните способи и най-коректният по отношение на индивидът, който си заплаща осигуровките. Защото съм уверен, че голяма част от тези, които за благополучие не са консуматори на системата, въобще не знаят, че на тяхно име нещо е направено. Но това би трябвало да стане регулярна активност, т.е. обществено би трябвало да е известно на всички, в това число реализатори на медицински действия, че такава информация ще се подава регулярно. Имаме потенциал да го вършим това. Има телефони, есемеси, имейли. При всички положения ще желая да заложа това в договарянията в този момент за Националния рамков контракт за идната година, които би трябвало да стартират най-късно в края на август. Вие, в случай че желаете, би трябвало да отидете до районната каса, да получите един личен код, с който можете да влезете в системата на касата и да си ревизирате на ваше име какво има. Това ви прави вас в дейната позиция. Моята концепция е вие да сте в пасивната позиция и ние да ви предоставяме тази информация “, изясни той.
 
В изявлението си за предаването на Дарик „ Реактивно “ доктор Дечо Дечев заяви още, че в идващите три месеца НЗОК и Българския лекарски съюз ще предложат „ общ модел на остойностяване на дейностите в опазването на здравето, които би трябвало да се заплащат от НЗОК “. Този модел ще бъде справедлив и действителен в Европа. Той разясни, че този модел ще изисква по-голям запас и е политически въпрос да бъде решено от кое място ще дойдат средствата – от бюджета, от повишение на здравната вноска или от включването на в допълнение здравно обезпечаване. С ангажимента, че това постанова непопулярни за политиците стъпки той разяснява, че рано или късно би трябвало да бъде взето решението за модела, по който да върви опазването на здравето.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР