Пациентите трябва освен права да имат и задължения, заяви пулмологът

...
Пациентите трябва освен права да имат и задължения, заяви пулмологът
Коментари Харесай

Как да овладеем смъртността: Задължителен профилактичен преглед и наказание, ако не отидеш?

Пациентите би трябвало с изключение на права да имат и отговорности, съобщи пулмологът доктор Александър Симидчиев

Системата не работи напълно оптимално, популацията е остаряло и болно, а като пристигна външна рецесия като КОВИД и следим какво се случва – висока смъртност.

Така депутатът и пулмолог доктор Александър Симидчиев обобщи протичащото се в България в светлината и на пандемията.

Пациентите би трябвало с изключение на права да имат и отговорности, съобщи лекарят, визирайки профилактичните прегледи.

Попитан дали се мисли да се вдигнат здравните осигуровки за тези, които пропущат годишните си профилактични прегледи – това е процедура в някои европейски страни, отговорът беше, че конкретика не е обсъждана. Първо би трябвало да се съгласим всички политически сили, че подобен път е верен – да има освен права, само че и отговорности, уточни лекарят пред.

Нищо не може да бъде решено в къс интервал от време. За по-малко от 10 години не можем да създадем лекар-експерт, за 5-6 години може да се сътвори приблизително равнище доктор. Въпросът при младите лекари не търсят толкоз заплата, а бъдеще – какво ще се случи с тях след 5-10 години, сподели доктор Симидчиев.

В България липсват школи за специализация, а преди ги имаше, акцентира той. Липсва тактиката и дълготрайната визия, посочи лекарят.

Да въведем институция към Народното събрание, който да продължава да се не престават здравните политики, с присъединяване на всички политически сили – това от "Демократична България " виждат като резистентност и опция да се следва една политика. В опазването на здравето би трябвало да има последователност, там една политика върви най-малко 10 години, сподели доктор Симидчиев.

Ковид имунизацията

Д-р Симидчиев е безапелационен, че имунизацията против ковид е на най-ниската си точка. За да управляваме пандемията, би трябвало да съблюдаваме ограничения и да се имунизираме – омръзна ни да го повтаряме. Но публичното мнение към този момент е втвърдено, като пресъхнал бетон. У нас може да отпадат ограничения, когато пандемията е под надзор, заключи депутатът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР