Пациентите ще получават карта при хоспитализация в болница. В нея

...
Пациентите ще получават карта при хоспитализация в болница. В нея
Коментари Харесай

С карта в болницата ще заявяваме съгласие за донорство, обяви здравният министър

Пациентите ще получават карта при хоспитализация в болница. В нея те ще декларират дали са съгласни или не органите им да бъдат употребявани за трансплантация, в случай че изпаднат в мозъчна гибел. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на чуването му в Народното събрание.

Той добави, че тя е част от акцията, която ще започва скоро и ще е под мотото: „ Да за живот “ и ще продължи до 2030 година.

„ Тази карта няма юридическа стойност, обаче това е едно взимане на решение до момента в който човек е жив дали желае да бъде донор или не. Тя ще послужи единствено на околните и фамилията на този, който е изявил своята воля. Когато той изпадне в обстановка на мозъчна гибел, неговите родственици и близки да вземат стимулирано решение “, разясни министър Ананиев.

По думите на здравния министър 33 лечебни заведения у нас имат удостоверения за поддържане на донори в мозъчна гибел, а 7 лечебни заведения могат да вършат трансплантация на органи. Въпреки това през предходната година у нас са направени едвам 16 трансплантация от трупни донори. „ Надявам се до края на 2020 година да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас, след интервала на образование на нашите експерти в чужбина “, сподели още министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев и уточни, че при първите такива трансплантации ще бъдат привлечени и експерти от чужбина с дълготраен и потвърден опит.

Министърът напомни, че през януари беше подписано съглашение за подготовка и образование на български хирурзи за белодробната трансплантация. Документът е сред нашата страна и влиятелна Виенска клиника. Предстои съглашението ще бъде прегледано от консултативния комитет по гръдна хирургия на "Евротрансплант " и от борда на организацията през октомври 2019 година.

Министър Ананиев заяви още, че от началото на годината са направени прегледи и проучвания на двама български жители във Виена, които се нуждаят от такива трансплантации. Предстои да бъдат проучени опциите и за вероятно съдействие с пулмологична клиника в Хановер. От месец май новата Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, в коя се сля някогашната Изпълнителан организация по трансплантации е подписала съглашение за съдействие с портал за бърза обмяна на информация, когато има остатък на органи. От 2015 до 2017 година посредством този портал са били препоръчани 380 органи за трансплантации.

Министър Ананиев оцени броя на донорите и осъществените трансплантации в България като устойчиво. „ Статистиката демонстрира, че в страни, като о Австрия, Италия, Унгария и Швеция имат от 16 до 25 броя донори на 1 млн. население, през 2018 година у нас те са били единствено 16, което се равнява на 2,28 донора на 1 млн. население. С ниско равнище, покрай нашето са Румъния, Кипър и Гърция. Това се дължи на отводът на околните за потребление на органите на техните покойници за присаждане на нуждаещи се “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР