Пациентите с онкологични заболявания у нас вече имат достъп до

...
Пациентите с онкологични заболявания у нас вече имат достъп до
Коментари Харесай

Метод за запазване на косата при лечение на рак стартира у нас

Пациентите с онкологични болести у нас към този момент имат достъп до способ за запазване на косата при лекуване с химиотерапия. В България стартира да действа първият уред по новаторска технология, която влияе на космените фоликули посредством изстудяване на скалпа и по този метод разрешава косата на пациента да бъде непокътната по време на лекуването.

Технологията Paxman започва пилотно в клиниката по химиотерапия към МБАЛ "Сердика " в София. Новата апаратурата беше показана в Световния ден за битка с рака 4-ти февруари от водещия експерт в онкологията у нас доктор Красимир Койнов.

Около 350 000 са болните от рак в България, демонстрират данните на Националния център по публично здраве и разбори. У нас годишно се записват повече от 30 000 нови болни, разгласи доктор Койнов, който е един от водещите експерти по здравна онкология в България, работил дълги години в УМБАЛ Царица Йоанна (ИСУЛ), а понастоящем началник на отделението по здравна онкология на МБАЛ Сердика.

Технологията, наречена на своя основател Глен Паксман, се ползва по света от години. Досега с нея са лекувани повече от 100 000 пациенти в 35 страни. По данни на производителя към 75% от пациентите резервират изцяло или отчасти косата си, тъй че да не им се постанова да носят перука или забрадка за глава. Анна Паркър, която е част изобретателския екип и е у нас особено за старта на технологията в България, заключи, че успеваемостта на метода е друга при другите лекарствени режими. При антрациклиновите препарати, които се употребяват за лекуване на хематологични ракови форми (левкемии и лимфоми), успеваемостта е към 45%, а при таксаните (ползвани за лекуване на туморни болести като рак на дебелото черво, ректума, гърдата, белите дробове и др) - над 70%.

Ако за някои хора запазването на външния тип на болен човек е въпрос на суетност, за хората, сблъскали се със страшната диагноза, това е метод да запазят самочувствието си и да преодолеят по-лесно страничните резултати от лекуването, показа Невена Манолова от сдружението Дара Хелп, което от години оказва помощ на пациентите и техните фамилии с съвещания, психическа поддръжка и информация за лекуването на страшната болест.

Според данни на Световната здравна организация заболяемостта от рак през 2018 година е достигнала 18,1 млн. новорегистрирни болни и 9,6 млн. смъртни случая в резултат на заболяването. Годишно всеки пети мъж и всяка шеста жена от популацията на планетата се разболява от рак. Най-голям е делът на туморите на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР