Пациентите с онкологични заболявания, които се нуждаят от изследване за

...
Пациентите с онкологични заболявания, които се нуждаят от изследване за
Коментари Харесай

Пренасочват онкопациенти заради недостиг на апаратура

Пациентите с онкологични болести , които се нуждаят от проучване за съществуване на метастази, би трябвало да бъдат пренасочвани към проучвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) . Причината е, че се стопират доставките на технециеви генератори. Министерството на здравеопазването към този момент е изпратило напътствието до всички лечебни заведения, в които се прави диагностика и лекуване на онкологични болести.

От здравното ведомство оповестяват, че през май 2018 година са сключили контракт за обезпечаване на технециеви генератори с компанията " Новимед Фарма " ЕООД, която е единственият вносител на този вид генератори за България. Тя обаче към момента не е доставила всички декларирани количества по контракта макар уверенията от страна на шефа на компанията, че това ще се случи.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че в края на 2018 година са провели социална поръчка с предмет " Доставка на радиоактивни лекарствени артикули, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2019 година ", включваща 50 обособени позиции. Процедурата обаче е отчасти прекъсната, защото за доставката на технециеви генератори не е подадена нито една оферта.

Предстои скоро да бъде оповестена нова социална поръчка. От министерството твърдят, че до сключването на контракт за доставка на технециеви генератори са основали нужната организация, с цел да не се позволява риск за здравето на пациентите с онкологични болести, които се нуждаят от сходен вид проучване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР