Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се

...
Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се
Коментари Харесай

МЗ увери: Пациентите с ХИВ няма да останат без лекарства

Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на приложимост на опиоиди, няма да останат без медикаменти.

Това увериха от Министерството на здравеопазването.

Ведомството отговори на въпроса по формирани по тъжби на фармацевтични компании производства против решение на здравното министерство за доставка на лекарствени артикули, отпускани по реда на Наредба № 34 от 25.11.2005 година за реда за възнаграждение от републиканския бюджет за лекуването на български жители за болести отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, за лекуване на пациенти със СПИН, туберкулоза, психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на приложимост на опиоиди, синдром на взаимозависимост.

Жалбите касаят единствено 4 от общо 32 обособени позиции. По позициите, за които има определени реализатори, Министерството завършва процедурите по сключването на контракти с класираните преди всичко участници. По подписаните контракти поръчките са връчени от Министерство на здравеопазването на търговците на едро и медикаментите се доставят в съответните лечебни заведения.

За недоговорените позиции Министерство на здравеопазването афишира открита ускорена процедура.

До сключването на договорите по останалите позиции Министерството на здравеопазването е подхванало всички вероятни дейности, с цел да не остане нито един пациент без медикаменти, както и да не бъде позволено спиране на провежданите лечения. За задачата е основана организация за вътрешни преразпределения на налични в лечебните заведения количества лекарствени артикули, преразпределения на количества от разполагаем запас към Министерство на здравеопазването, както и взаимоотношение с търговци на едро и притежатели на разрешението за приложимост.

С Решение № РД-11-5/08.01.2018г. на Министерството на здравеопазването е открита и извършена процедура за възлагането на социална поръчка за доставка на лекарствени артикули, отпускани по реда на Наредба №34 от 25.11.2005 година за реда за възнаграждение от републиканския бюджет за лекуването на български жители за болести отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване за 2018 година

Процедурата включва 32 обособени позиции за лекарствени артикули за пациенти с HIV, с туберкулоза и пациенти с психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на приложимост на опиоиди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР