Пациентите от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания

...
Пациентите от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания
Коментари Харесай

Местят пациентите от Белодробната болница във Варна в други лечебни заведения

Пациентите от Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести - Варна ще бъдат пренасочени към други лечебни заведения.

Това сподели пред публицисти доцент Момчил Мавров, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

Доц. Мавров напомни, че болничното заведение е общинско лечебно заведение и Министерството на здравеопазването не е неин принципал.

" Няма по какъв начин да знаем каква е политиката и какви са желанията на Община Варна във връзка с това лечебно заведение ", добави той.

В отговор на въпрос дали Министерството на здравеопазването възнамерява някаква опция за помощ на болничното заведение, доцент Мавров уточни, че няма механизъм, по който тя да бъде предоставена.

" Министерството на здравеопазването ще се намеси дотолкоз, доколкото би трябвало да обезпечи лекуване и диагностика за пациентите на лечебното заведение, само че няма по какъв начин да се намеси в работата на Община Варна ", добави доцент Мавров.

По-рано през днешния ден работещите в болничното заведение излязоха на митинг и затвориха пътя от Варна към Белослав. Причината за недоволството е, че токът на лечебното заведение е спрян поради неплатени сметки, а чиновниците не са получавали заплати 10 месеца.

В позиция на Община Варна се показва, че тя няма законов ангажимент да финансира активността на болничното заведение, която обслужва Северна България.

Въпреки това има подготвеност да предложи на Общинския съвет погашение на трудовите хонорари на чиновниците в болничното заведение, в случай че страната обезпечи средства за покриване на остатъка от задълженията ѝ. Те са напълно свързани с лечебната активност, която се финансира от държавния бюджет, се споделя още в позицията на Общината.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР