Пациентите на немска болница бяха изложени на сериозен риск след

...
Пациентите на немска болница бяха изложени на сериозен риск след
Коментари Харесай

Уеб изнудването вече е смъртоносно


Пациентите на немска болница бяха изложени на сериозен риск след хакерска офанзива, има и умрял
(снимка: CC0 Public Domain)

Неправилно ориентирана хакерска офанзива е сринала осведомителната система на огромна болница в Дюселдорф. Пробивът е засегнал всички ИТ системи лечебното заведение, а жена, която се нуждаела от незабавен банкет, е умряла, откакто била пренасочена към болница в различен град.

Системите на Университетската клиника в Дюселдорф са сринати предишния четвъртък, заяви NBC News. Разследващите са открили, че източникът на пробива е хакерска офанзива към накърнимост в „ необятно употребен комерсиален програмен продукт ”.

В резултат на пробива ИТ системите на болничното заведение се сринали последователно и чиновниците на лечебното заведение изгубили достъп до пациентските данни. Всички незабавни пациенти били пренасочени, а плановите интервенции отсрочени. За страдание една жена от незабавните пациенти е умряла на път за болничното заведение, към която е пренасочена.
още по тематиката
От лечебното заведение споделят, че „ няма съответно искане за откуп ”. Според управляващите, няма индикации, че данните са окончателно изгубени. ИТ системите са рестартирани последователно.

В отчет на министъра на правораздаването на провинция Северен Рейн-Вестфалия се споделя, че 30 сървъра на болничното заведение са били криптирани предходната седмица и е получена записка за изнудване, оставена на един от сървърите.

Бележката – която е призовавала получателите да се свържат с похитителите, само че в която не е била посочена каквато и да е съответна сума – е адресирана до Университета „ Хайнрих Хайне ”, към който принадлежи болничното заведение в Дюселдорф.

Полицията в Дюселдорф е откри контакт с изнудвачите и им е съобщила, че наранена е болничното заведение, а не университетът. След това причинителите на офанзивата са отдръпнали писмото си и дали дигитален ключ за дешифриране на данните. Според отчета на министъра на правораздаването, по-късно е изгубен контактът с причинителите.

Прокурорите започнаха следствие против незнайните причинители по съмнение за непредумишлено ликвидиране, защото пациент в животозастрашаващо положение, който е трябвало да бъде откаран в болничното заведение предишния петък вечерта, е бил препратен в болничното заведение във Вупертал, почти на 32 км от болничното заведение на Дюселдорф. Лекарите не са могли да спасят дамата и тя е умряла.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР