Пациентите, на които предстои трансплантация на бъбрек или вече са

...
Пациентите, на които предстои трансплантация на бъбрек или вече са
Коментари Харесай

Шефът на Александровска: Изненадан съм от безотговорното отношение на проф. Паскалев |

Пациентите, на които следва трансплантация на бъбрек или към този момент са трансплантирани, няма да останат без наблюдаване. Това стана ясно от конференцията, която беше свикана през днешния ден в УМБАЛ " Александровска ".

Изявлението на шефа на болничното заведение проф. Борис Богов бе по на цялото управление на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в " Александровска болница ", отпред с проф. Емил Паскалев. Оставката е отговор на решението Клиниката по нефрология и трансплантация да бъде преместена поради разширението на коронавирус бранша в здравното заведение.

Проф. Богов изясни, че поради оставката на екипа от диспансера по трансплантации пациентите ще бъдат обгрижвани от лекарите в Клиниката по нефрология, които са задоволително готови. „ Имуносупресираните пациенти са по идентичен метод имуносупресирани, както и трансплантираните и тези, които към момента не са достигнали стадий за трансплантация “, посочи проф. Богов.

В диспансера се следят над 600 души от цялата страна. Всеки пациент ще бъде потърсен от лечебното заведение, с цел да се разиска лекуването и то да не бъде спряно, стана още ясно от думите му. Той разясни, че на уеб страницата на болничното заведение са посочени и телефони за информация на пациентите.

Проф. Богов посочи, че не е приел оставката на проф. Паскалев и екипа му и ще се възползва от законовия 7-дневен период да отговори.

Шефът на болничното заведение изясни, че на проф. Паскалев са били препоръчани няколко разновидността за пребазиране на диспансера, в това число и в реновираното поделение на клиниката по кожни заболявания, само че той е отказал.

Според него това е „ абдикация “ от пациентите, безконтролно отношение и " неспособност да прескочиш личното си его ".

„ В годините обратно, тъкмо тук, в Александровска болница, е имало бомбардировка, имало е две ужасни пандемии – и тогава болничното заведение е оцелявала. Лекари са оставали да доброволстват “, съобщи той, като акцентира, че точно през днешния ден, когато има потребност от експерти и доброволци, в лечебното заведение напущат медици.

Доц. Ангел Кунчев, който също взе присъединяване в конференцията, изясни, че сходно пренасяне основава неудобства, само че в ситуацията, в която се намираме, това се случва на всички места. Д-р Кунчев означи, че заради отслабената имунна система на пациентите от диспансера и рисковете от зарязване с Коронавирус e добре те да бъдат настанени на друго място и изрази вяра, че когато обстановката се възстановява, диспансерът ще проработи в остарелия си режим.

По-рано през днешния ден стана ясно, че трансплантирани пациенти са подали сигнал до здравния министър, както и до премиера за преместването на клиниката. В него те посочват проблемите, които предизвиква това решение, и твърдят, че ще бъдат обгрижвани от лекари, които нямат достатъчно опит и профилирани знания. Заради казуса на следващия ден се приготвя и митинг пред отрасловото министерство.

Своята позиция по спора обявиха и от Националната пациентска организация:

" Бихме искали да напомним, че трансплантираните пациенти у нас не са малко и лечебните заведения, в които се наблюдават или лекуват, би трябвало да подсигуряват опцията да бъдат приети в болница, което от своя страна значи да има задоволително кревати и медицински експерти. Случаят с бъбречно трасплантираните в клиниката в „ Александровска “ е тревога за вероятен риск за заплаха да не се даде навременна грижа. По данни на пациенти, трансплантираните, проследявани в клиниката, са повече от 660, а леглата са 8 (тоест 2 болнични стаи), като ще се употребява още едно помещение за обзор на диспансеризираните пациенти. Съществува и действителна заплаха медиците от тази клиника да изоставен, с което се рискува тези пациенти да не получат съответна здравна грижа. "

От Неправителствени организации се надяват трансформациите на диспансерите за лекуване и наблюдаване на трансплантираните пациенти да са добре премислени, рисковете за пациентите да са оценени, а новите местоположения да подсигуряват спазването на логаритмите за здравна грижа след трансплантации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР