Пациенти, страдащи от остра наркотична зависимост, ще бъдат подложени на

...
Пациенти, страдащи от остра наркотична зависимост, ще бъдат подложени на
Коментари Харесай

Мозъчни импланти лекуват наркозависимости

Пациенти, страдащи от остра наркотична взаимозависимост, ще бъдат подложени на лекуване с мозъчни импланти, които подтискат желанието за приложимост на упойващи субстанции, написа Profit.bg.

``
реклама

Терапията, която се организира в Съединени американски щати, е първата по рода си и към този момент е тествана сполучливо, написа BBC.

33-годишният Джеръд Букхалтър се бори със своята наркозависимост повече от десетилетие, като през този интервал на няколко пъти се отхвърля и след това се завръща към дрогата. Преживял е и няколко свръхдози.

Той към този момент се е подложил на интервенцията за слагане на мозъчен имплант, който да му помогне да преодолее проблемите.

Доктор Али Резай от университетската болница в Западна Вирджиния, който управлява хирургическата намеса, споделя, че устройството играе ролята на " мозъчен успокоител ". Още трима доброволци ще се подложат на интервенцията в идващите няколко седмици.

Процедурата, която е утвърдена от Американската работа по храните и медикаментите, стартира със серия от проучвания с мозъчен скенер. След това лекарите пробиват дребна дупка в черепа, през която слагат в един от дяловете на мозъка електрод с величина към 1 милиметър.

Зоната, върху която той работи, дава отговор за пристрастяването и самоконтрола.

Методът, който е прочут като дълбока мозъчна стимулация, се ползва и при лекуването на болести, като Паркинсон, епилепсия и обсесивно-компулсивно разстройство. Около 180 000 души живеят с мозъчни импланти.

Това обаче е първият случай, в който технологията се употребява за превъзмогване на наркотична взаимозависимост. През идващите две години пациентите ще бъдат следени деликатно от екип, в който вземат участие лекари, психолози и представители на държавните регулатори.

" Наркозависимостта е сложен проблем, който включва голям брой обществени детайли, както и известна доза генетично влечение. Някои пациенти нямат достъп до лекарства и последователно мозъкът им се трансформира, като стартира от ден на ден да " желае " използването на наркотични субстанции ", изяснява Али Резай.

По думите му мозъчните импланти могат да бъдат избавление за хората, които към този момент са опитвали всевъзможен различен тип лекуване. Той напомня, че свръхдозите са главната причина за смъртните случаи при хората под 50-годишна възраст в Съединени американски щати.  

" Над половината пациенти, които са се лекували от наркозависимост, след това се завръщат към дрогата. Трябва да намерим някакво решение, тъй като това е проблем, който заплашва човешки животи ", казав още доктор Резай.

Той обаче не счита, че технологията скоро може да откри всеобщо комерсиално приложение отвън медицината.

По думите му няма заплаха в близко бъдеще фирмите да стартират да " програмират " потребителите, защото сходни процедури подлежат на прецизна регулация от страна на страната и даже в медицината приложението им е мощно лимитирано. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
НАПИШИ КОМЕНТАР