Пациенти с кожното заболяване псориазис изпратиха отворено писмо до здравните

...
Пациенти с кожното заболяване псориазис изпратиха отворено писмо до здравните
Коментари Харесай

Болните от псориазис заплашват с протест

Пациенти с кожното заболяване псориазис изпратиха отворено писмо до здравните управляващи и омбудсмана и заплашиха с митинг поради усложнен достъп до лекуване.
Причината е, че с цел да получат биологична терапия, от която се нуждаят към 7000 души у нас, болните би трябвало да вземат позволение от една единствена комисия в София , изясни пред Дарик Ива Димова, ръководител на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични затруднения.
Досега комисиите са били няколко, само че с ново решение на здравното министерство функционалностите са им били конфискувани от столичната комисия.
" Поведението на Надзорния съвет на касата по отношение на пациентите с псориазис е безусловно обидно. Твърдения като " всички желаят да получат това лекуване " или " считат, че е панацея и се записват всички " - ние не се записваме. Ние желаеме лекуването, което ни се поставя, когато сме в тежката форма, тъй като години наред ние сме си заплащали сами лекуването. Това е доста значимо да се знае ", изясни Ива Димова.
" Надзорният съвет на Касата споделя, че внезапно доста пациенти са минали на биологична терапия. Да, тъй като досега не е имало никакво лекуване за тях, с изключение на местни кортикостероиди. Нормално е като се появи ново лекуване, всички пациенти, които са в тежката форма, да желаят да получат това лекуване. Освен това дискриминирането е на принцип дребен град - огромен град. Не може пациенти от цялата страна да пътуват само и единствено до една клиника в София и да се чака, че тя ще обхване всички пациенти, които до момента са поемани от други клиники. Физически е невероятно ", показва още Димова.
Освен това, по думите й хора, които нямат опция, ще си останат по дребните обитаеми места и ще предпочетат изобщо да не си вършат тази " екскурзия до София ". За да е гратис, би трябвало да се отиде до столицата, споделя Ива Димова: " Да дойдеш, да те снимат.... Ние, пациентите, сме били желали! Такова нещо изобщо няма. Никой не е комуникирал с Асоциацията на хората с псориазис. Очакваме от тях отговор на импортираното писмо. Ако няма подобен, ще последва писмо до европейските институции и митинг. Освен отговор, желаеме и опрощение! ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР