Пациенти на бунт срещу решение на Здравната каса – скъпоструващите

...
Пациенти на бунт срещу решение на Здравната каса – скъпоструващите
Коментари Харесай

Усложнява се достъпът до скъпоструващи лекарства


Пациенти на протест против решение на Здравната каса – скъпоструващите биологични медикаменти към този момент ще би трябвало да се изписват от профилирани комисии само в София

Пъшо Конов страда от ревматоиден полиартрит повече от 30 години. Седма година е на лекуване с биологично лекарство, изписвано на всеки 6 месеца. Тъй като е със 100% неработоспособност – трудноподвижен и с понижено зрение, до момента комисията е идвала в дома му. „ Аз се движа с непозната помощ, защото имам единствено 10% зрение, не мога да се движа самичък и в мрачно, а би трябвало в 9 ч. сутринта да съм на комисия в София. Това значи да потегли в 5:30 ч. отсам с каквото е допустимо, нямам лична кола, нямам транспорт”, споделя Конов пред БТВ.

Подобна е обстановката и с Николай Аврамов от село Ягодово. Мъжът лекува псориатричен артит към този момент десета година с биологично лекарство, което се оказва единственото му избавление от обездвижване. „ Много съм афектиран. Вместо да ни улесняват, те доста повече ни затрудняват”, безапелационен е той.

„ Въпросът е, че всичко се прави, с цел да бъдат затруднени пациентите в достъпа си до това лекуване. Най-вероятно доста от тях ще отпаднат, при други ще бъде затруднено изписването на това лечение”, акцентира проф. Анастас Баталов,ръководител на катедра МУ – Пловдив. От Здравната каса обявиха за bTV, че са подготвени за среща с пациентите, с цел да обсъдят терзанията им.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР