Пациентът ще може да избира къде да внася здравната си

...
Пациентът ще може да избира къде да внася здравната си
Коментари Харесай

Кой какво печели от премахване монопола на НЗОК?

Пациентът ще може да избира къде да внася здравната си вноска от 8% - в НЗОК или в частен здравен фонд. Това е лайтмотивът на показания от здравния министър Кирил Ананиев следващ нов вид за смяна в здравния модел. До какви медицински услуги обаче ще получи достъп пациентът против 8-те % вноска остава въпрос, чийто отговор Министерството на здравеопазването не дава.

Постният абстрактен план за промяна провокира също толкоз резервирани и спорни мнения от страна на съсловни организации, лекари, застрахователи, пациенти, специалисти, депутати. От тях стана ясно, че и по в този момент предлагания вид за промяна няма публичен консенсус, какъвто Министерство на здравеопазването търси от месеци, защото мненията за това кой е същинският печеливш от премахването монопола на НЗОК се разминават.

Но всички желаеха ясно дефиниран главен пакет медицински услуги и остойностяване на услугите в него, с цел да е ясно защо стига в този момент събираният посредством здравни вноски запас от 4.3 милиарда лв., какво може да се покрие с него и защо ще остане да доплаща пациентът.

Според Министерство на здравеопазването конкуренцията ще увеличи качеството и контрола

Според здравния министър Кирил Ананиев плюсовете на по този начин предлагания модел са, че посредством конкуренцията сред фондовете ще се увеличи качеството на предлаганата услуга и контролът над лечебни заведения, лекари и други реализатори на здравна помощ. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова счита, че посредством промяна на осигурителния модел, може би ще се реализира и организационна смяна на системата и посредством конкуренцията на НЗОК ще се преодолеят съществуващите недостатъци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР