Пациентът с първата белодробна трансплантация, извършена в България, беше изписан

...
Пациентът с първата белодробна трансплантация, извършена в България, беше изписан
Коментари Харесай

Изписаха от болница пациента, претърпял първата белодробна трансплантация у нас


Пациентът с първата белодробна трансплантация, осъществена в България, беше изписан от болница „ Лозенец “. 70-годишният Мариян, който в края на октомври 2019 година получи нов късмет за живот, към този момент е с доста положителни витални индикатори и се завърна вкъщи. „ Изключително признателен съм на целия екип на болница „ Лозенец “ и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен в този момент животът стартира изначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори късмет “, показа Мариян по време на изписването си, на което участваха всички лекари, взели присъединяване в белодробната трасплантация и лекуването му. Белодробната трансплантация на Мариян беше осъществена на 26 октомври тази година от екип на болница „ Лозенец “, управителен от проф. доктор Любомир Спасов и с присъединяване на доктор Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Трансплантацията продължи към 6 часа.

Освен първата белодробна трансплантация, тази година се навършиха 15 години от първата осъществена трансплантация на черен дроб в България. През ноември 2004 година дребната Памела Пекова стана първият пациент с вкоренен черен дроб у нас. Това се случва, когато тя е едвам на 7 месеца. Тогава трансплантацията е осъществена от проф. доктор Любомир Спасов и екипа на болница „ Лозенец “ с присъединяване на проф. Масимо Малаго.

Към днешна дата екипът на болничното заведение има осъществени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб. Първата белодробна трансплантация в България през тази година, както и първата трансплантация на черен дроб преди 15 години – и двете в Университетска болница „ Лозенец “, са неоспорим пробив на медицината в страната и оставят трайни следи в нейната най-нова история.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР