Пациентът е във фокуса на нашето внимание - да получи

...
Пациентът е във фокуса на нашето внимание - да получи
Коментари Харесай

Доц. Наталия Чилингирова: Профилактиката е ключът за по-ранното откриване на онкозаболявания

" Пациентът е във фокуса на нашето внимание - да получи това, което ще бъде най-полезно за него и за положението му. Да го получи на едно място и навреме. Необходимо е да се подчертава върху профилактиката на онкологичните болести, върху скрининга. Това е основно звено за по-ранно разкриване и за по-добрия излаз при терапиите ", сподели пред БНР доц. доктор Наталия Чилингирова, експерт по здравна онкология и шеф клиника в МБАЛ " Сърце и Мозък " в Плевен.

След сполучливо покриване на критериите и безапелационно показване на интернационалния конгрес в Париж онкологичният център на " Сърце и Мозък " към този момент е част от най-голямата мрежа от онкологични центрове и институти в Европа. 

" В нашата лаборатория по молекулярна патология и генетика в която се организират сертифицирани във Англия и Германия разбори за всички съществени биомаркери при солидни тумори с диагностична, скринингова, предиктивна, прогностична цел. Днес ракът се възприема като заболяване на генома. Имаме първия в страната бранш по кардиоонкология, който потвърди, че най-хубавата грижа за пациента се дължи на мултидисциплинарния метод. Голяма част от нашите пациенти имат и подлежащо друго заболяване, най-често кардиологично. В хода на лекуването се натрупва най-често кардиотоксичност. Тук е разковничето - когато един пациент е навременно проследяван и диагностициран както от онколозите, по този начин и от кардиолозите, няма компромис с онкологичната терапия и кардиотоксичността е по-слабо изявена. Пациентът получава максимума на едно място ", добави още доцент доктор Чилингирова. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР