Пациентът е длъжен да дава точни и изчерпателни данни при

...
Пациентът е длъжен да дава точни и изчерпателни данни при
Коментари Харесай

Още задължения за пациента: Да информира изчерпателно лекаря и да не злослови за него

Пациентът е задължен да дава точни и изчерпателни данни при обзор от лекаря за лекуването му досега, медикаментите, които взима, рисковите фактори, свързани със болестта му и други данни, нужни за слагането на вярна диагноза и назначение на уместно лекуване. Освен това – да се придържа прецизно към назначената терапия и да не прави дейности, които биха уронили достойнството или достолепието на лекарите и да не популяризира погрешни данни за тях. Това е записано в промени в Закона за здравето, с които се допълват отговорностите на пациентите. Поправките са импортирани от от група депутати от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", измежду които ръководителят и зам.-председателят на парламентарната здравна комисия доктор Антон Тонев и доктор Александър Симидчиев.

" Грижата за запазване и възобновяване на здравето и повишение на качеството на живот на всеки български жител се възприема главно като обвързване на страната, обезпечено в Конституцията, само че не и като неотменно обвързване и отговорност на всеки жител за неговото здраве ", споделят те в претекстовете към законопроекта.

Затова оферират да се разширят съществуващите отговорности на пациентите. В момента Законът за здравето планува единствено 4 най-общи отговорности за пациента : че е задължен да се грижи за личното си здраве; да не поврежда здравето на другите; да спомага на изпълнителите на здравна помощ при реализиране на дейностите, свързани с възстановяване и възобновяване на здравето му и да съблюдава открития ред в лечебните и здравните заведения.

Общоизвестно е, че в този момент пациентите не търпят наказания за нарушавания, с изключение на когато става въпрос за посягане против доктор или медицински експерт . Законът сега планува и глоба за отсъствие на профилактичен обзор , която се показва в отнемане от здравноосигурителни права за период от един месец, само че тя също не се ползва (повече за профилактичните прегледи четете )

На този декор, и без да е ясно какво произтича от неспазването им, депутатите оферират въвеждането на по-детайлно написани отговорности за пациентите.

Да се явява на наложителен профилактичен обзор , надзорен обзор, проучване или имунизация е точно една от тях.

Когато потърси здравна помощ, пациентът също по този начин би трябвало да даде навреме достъп на медицинските експерти до цялата здравна
информация
, касаеща неговото здравословно положение. Това включва да даде точни и изчерпателни данни при снемането на анамнеза, както и данни за извършени досега диагностични и лечебни действия, диспансеризация, одобрявани лекарствени артикули , рисковите фактори, свързани със болестта му и други Тези отговорности към този момент предизвикат въпроси от страна на пациентите като да вземем за пример, че е не е реалистично пациентът да е детайлно осведомен с всички тези детайлности , които лекарят по този начин или другояче би трябвало да може да види от електронното му здравно досие , за което здравните управляващи имат искания, че е в напреднал стадий и отразява тези данни.

Друго написано обвързване за пациентите е да не правят дейности, които биха уронили достойнството или достолепието на медицинските експерти и да не популяризира погрешни данни за тях или за извършените във връзка с него диагностични и лечебни процедури. Тук също е много спорно дали в случай че пациентът споделя действителен отрицателен опит от лекуването си уронвна престижа на лекаря .

Въведена е възбрана да не ползва закани или принуждение във връзка с медицинските експерти – обвързване, което по този начин или другояче се подразбира, защото за нарушаването му се носи наказателна отговорност. Да не влиза в лечебно заведение с оръжие , с изключение на в случаите, когато оръжието се
носи по работа, е друго от написаните отговорности за пациентите.

Въвежда се и обвързване за пациента да съблюдава предписанията на лекарите , като още веднъж не е ясно какво следва в случай че не го прави. Освен това доста постоянно аргументите за непридържане към назначеното от лекаря лекуване е обвързвано с неспособност на пациентите да си купуват предписаните медикаменти, или неспособност да пътуват към друго обитаемо място за следващо лекуване и следене и така нататък - все проблеми, за решаването на които страната към момента е направила прекомерно малко.

В светлината на задаващата се нова Covid вълна е друга от написаните ограничения: при съществуване на заразна болест пациентът е задължен да съблюдава ограниченията за наложителна изолираност , условията за нейната диагностика, профилактика и надзор и да дава точна информация за контактните с него лица.

Регламентират телемедицината

С измененията в Закона за здравето се регламентира за първи път и реда, по който се дават медицински услуги посредством телемедицина. " В последните години телемедицината се утвърждава като отворена и непрекъснато разрастваща се област, която включва нови благоприятни условия за прогрес в технологията, реагира и се приспособява към достиженията в региона на опазването на здравето и публичните спецификации. Съвременните здравни системи употребяват опциите на телемедицината за възстановяване на качеството на здравните услуги, изключително в региона на наблюдението на хроничните заболявания, превъзмогване на усложненията с достъпа на пациентите и дефицита на квапифициран медицински личен състав. Не на последно място, телемедицината дава редица благоприятни условия за повишение на успеваемостта и понижаване на разноските за опазване на здравето. Крайната цел е принос в подобряването на достъпа на популацията до качествени здравни услуги ", показват вносителите.

Със същия законопроект се предлага и основаването на Медицински съвет, който да гарантина последователност на здравните политики. Повече за него четете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР