Пациент със затруднено дишане лежи в МБАЛ-Асеновград повече от три

Пациент със затруднено дишане лежи в МБАЛ-Асеновград повече от три ...

Пациент лежи 3 месеца в асеновградската болница, въпреки че клиничната пътека е изтекла отдавна.

Пациент със затруднено дишане лежи в МБАЛ-Асеновград повече от три месеца, въпреки че клиничната пътека е изтекла отдавна. Медиците не могат да го изпишат, тъй като състоянието му не позволява домашно лечение. 67-годишният мъж има тежко заболяване, заради което не може да диша самостоятелно. Подаването на кислород до дробовете му се извършва чрез апаратура почти постоянно. Подобен апарат за домашна употреба съществува, но цената му е доста висока и семейството не може да си го позволи.
От морална гледна точка лекарите от МБАЛ-Асеновград не изписват пациента. Проблемът възниква от това, че липсва друго здравно звено, което да приеме тежкоболния мъж и да му осигури възможност за долекуване. До момента поддържащата терапия на 67-годишния пациент възлиза на около 100 000 лева и всички разходи са за сметка на асеновградската болница
Мъжът е бил приет в МБАЛ-Асеновград на 01.06.19 г. с хронична дихателна недостатъчност. Валидността на клиничната пътека е изтекла в средата на юни и така пациентът остава в болничното заведение до днес. Към момента той лежи в Отделение по анестезиология и интензивно лечение.
„Пациентът не може да бъде изписан, защото лечението в домашни условия е изключително скъпо и трудно, а и освен това, състоянието му трябва да се следи непрекъснато“, категоричен е шефът на МБАЛ-Асеновград доктор Иван Червенков. Той допълни, че всеки ден медиците се опитват да стабилизират състоянието на мъжа и той отново да може да диша самостоятелно. Междувременно, по клиничната пътека, която е за срок от 1о дни, здравната каса е изплатила на болничната структура сумата от около 1 500 лева. Според Червенков проблемът с такъв вид казуси би могъл да се реши, ако бъдат създадени повече хосписи.

Източник: actualno.com