Пациент с мозъчен тумор от над 1 килограм беше спасен

...
Пациент с мозъчен тумор от над 1 килограм беше спасен
Коментари Харесай

Спасиха пациент с мозъчен тумор над 1 килограм

Пациент с мозъчен израстък от над 1 кг беше избавен след интервенция, траяла 8 часа. Въпреки огромния риск от затруднения, екип от лекари от Университетската болница " Свети Иван Рилски " дава късмет за живот на 41-годишния Божидар.

Дълги години Божидар страда от главоболие. Първоначално го подценява. Преди две години обаче болките стават непоносими, зрението понижава, а главата му очевидно се деформира. Диагнозата не е сложена незабавно. А когато се съветва с лекари у нас и в чужбина, те са безапелационни, че заболяването е в прекомерно напреднал етап и рисковете са огромни. Единствено екип от лекари в университетската болница " Свети Иван Рилски " се съгласява да направи интервенцията. Днес, 11 дни след нея, Божидар последователно се възвръща.
Божидар Етрополски: Да кажем, по-добре. По-добре. Всичко минава.
В международен мащаб сходни случаи са необичайност. А за лекар Емануил Найденов това е най-голямото предизвикателство в специалността до момента.

Д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ": Това, което видях на неговото нагледно проучване, ме хвърли в сложен потрес. Не можех да допускам, че този пациент е жив. Изключително трагична интервенция. От момента на започване на интервенцията няма към този момент връщане обратно, няма по какъв начин туморът да се махне отчасти.
Кръвозагубата по време на интервенцията е повече от 2 литра, с помощта на анестезиолога до затруднения не се стига. Днес Божидар възстановява съвсем изгубеното си, преди премахването на тумора, зрение. Вече може да се изправя в леглото и да се храни самичък. Ориентира се и в пространството. Предстои му рехабилитация.

Кирил Етрополски, брат на Божидар: Усещам мощ, чувствам живец в него, чувствам моя си брат, този, който си го помня.
В очите на сина си Божидар е " Железният човек ". И поради него той намира сили да се бори. А след интервенцията и лекарите считат, че са станали по-железни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР