Пациент, пратен от личния лекар за PCR-тест, е бил принуден

...
Пациент, пратен от личния лекар за PCR-тест, е бил принуден
Коментари Харесай

ВМА разходи из София мъж с COVID-19 - да дири бележка

Пациент, пратен от персоналния доктор за PCR-тест, е бил заставен да се разхожда из София с риск да сее болест, а след това резултатът му се оказва позитивен. Става дума за 46-годишния столичанин Димо Димов, който самичък описа историята пред " Сега ". Сцената се е разиграла във Военномедицинска академия (ВМА), откъдето досега няма коментар. Казусът, изпълнен с дребни на пръв взор случки, демонстрира какво може да се случи на един човек при всичките сякаш крути ограничения за предварителна защита против COVID-19.

Рано сутринта в сряда Димов посещава персоналния си доктор в " Лозенец ", откакто предната вечер не се е чувствал добре. Джипито го преглежда и

 

дава направление за тест за ковид.

 

Мъжът избира ВМА поради положителната известност. Там обаче служителка, която му вкарва данните малко преди вземането на тестът, споделя, че в електронната система липсва информация да е здравноосигурен. Следователно направлението не може да се употребява и тест няма как да бъде изработен. Тя демонстрира компютърния екран, на който Димов в действителност вижда, че липсват данни за него. Той обаче знае, че осигуровките са внасяни постоянно. Бързо Димов съумява да се свърже по телефона с работодателя, Национален осигурителен институт, най-после и с Национална агенция за приходите. Данъчна служителка ревизира и оповестява, че всичко с вноските е наред. " Системата работи, казусът е в болничното заведение ", споделя данъчната служителка - и дава инструкции къде тъкмо да се " кликне " върху системата, с цел да се видят данните на Димов. Жената в болничното заведение обаче отказва да го стори.

 

Настоява пациента да удостовери с хартиена

 

записка, че осигуровките не са прекратени. Не е взет под внимание фактът, че Димов преди този момент е получил направление, т.е. няма по какъв начин да не е обезпечен.

Така евентуалният притежател на COVID-19 e заставен да обикаля София за бележката. Обажда се наново в Национална агенция за приходите, а шокираната от реакцията във ВМА служителка му споделя да отиде в данъчната работа на улица " 6-ти септември " - съгласно местоживеенето му. Но следва нова бъркотия - тече ремонт на офиса, електронната система там също не работи. Така Димов е препратен към службата на площад  " Македония ". Успява да вземе скъпата записка, а паралелно взема решение да заяви на служителките за какво му е нужна -  жените, обикновено, се изплашват, едната даже леко му се поскарва. Но той изяснява, че не трябва да се сърдят на него. 

В последна сметка пробата е изработен, резултатът излиза позитивен, на Димов е предписано домашно лекуване. Но из София преди този момент е разхождан освен притежател на COVID-19, а и човек, който не се усеща добре; в допълнение уплашен заради самата опция да е болен от ковид. През цялото време той се е мъчил да е безупречен - движи се с персоналния си автомобил, носи маска, гледа да е на отдалеченост от хората, включително със служителката на данъчното гише. Но се получава в последна сметка една огромна неизрядност. Сега споделя, че всички по веригата са се държали с него учтиво,

 

само че е почувствал отчаяние .

 

Затова счита да сезира Министерството на здравеопазването.

А цялата история слага и тематиката по какъв начин се действа по принцип с неосигурените евентуални носители - вършат ли им се проби и така нататък От ВМА желаеха писмени въпроси. Те бяха пратени в петък към 14 часа, досега отговор няма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР