Пациент от листата на чакащите за белодробна трансплантация вероятно ще

...
Пациент от листата на чакащите за белодробна трансплантация вероятно ще
Коментари Харесай

Близките на Адриан искат друг чакащ за белодробна трансплантация да замине за Италия

Пациент от листата на чакащите за белодробна трансплантация евентуално ще бъде изпратен в Италия. Това заяви пред bTV шефът на Агенцията по трансплантация.

Утре Адриан Петков, един от пациентите, който не дочака белодробна трансплантация, трябваше да замине за болница в Рим, където да бъде съветван и на по-късен стадий трансплантиран. Той обаче не дочака утрешния ден и умря в събота. Негови близки упорстват на негово място да замине различен пациент от листата на чакащите.

Близките на 30-годишния юноша през днешния ден бяха признати от заместници на здравния министър.

„ Бяха съгласни с това, че не са си свършили работата през последните 2 години. Това не че ще върне братчето ми, само че нека си вземат поука от всички неточности и да не ги позволяват в бъдеще”, разяснява Алберт Петков, брат на Адриан.
Живот в очакване на трансплантация Историята на Илияна Христова, която чака нов бял дроб
Преди близо две години брачният партньор на Христина Хрисимова също не дочаква белодробна трансплантация. „ Знам цялото чувство за беззащитност, за смут, за яд и за болка”, споделя вдовицата.

Мъжът на Христина е имал опция да бъде трансплантиран във Виена. Тя съди Комисията за лекуване в чужбина към министерството поради съдбовно съгласно нея закъснение.

Вярва, че единствената болница, която приемала българи – тази във Виена, е прекратила контракта си с България поради писмо от здравното министерство. В него страната упорства за разбивка на желаната такса. В противоположен случай, не бихме могли „ да обсъдим бъдещи случаи на белодробна трансплантация на български жители в Медицинския университет, Виена”.
Трима българи са умряли в очакване на белодробна трансплантация От здравното министерство търсят метод интервенциите да се вършат у нас
Д-р Ваньо Шарков, подписал писмото като зам.-министър, отхвърли изявление, само че отговори, че трансплантации са осъществени и след изпращане на писмото.

Делото на Христина към този момент е в ход. „ Бързах поради брачна половинка ми. Защото всеки ден го гледах по какъв начин все по-трудно диша, какъв брой доста страда, какъв брой мъчително е всичко за него физически, душевен, прочувствено. Сега нямам бързане. И до момента в който съм жива, няма да спра”, безапелационна е Христина.

Ако не осъди министерството у нас, тя ще съди страната в Страсбург.
Близките на умрелия Адриан ще се борят и за другите чакащи за белодробна трансплантация Решени са също доведат борбата до дъно в Европейския съд по човешките права
Стана ясно, че другата седмица още веднъж ще има митинг на пациенти. Организират го околните на недочакалия белодробна трансплантация Адриан Петков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР