Северна Ирландия: Вдовица на мъж, превърната в „човешка бомба“ от ИРА, критикува законопроекта за наследството на Troubles

...
Патси Гилеспи от Дери беше завързана в ван и принудена
Коментари Харесай

Патси Гилеспи от Дери беше завързана в ван и принудена да вкара бомба в контролно-пропускателен пункт на британската армия на границата между Лондондери и Донегал на 24 октомври 1990 г.

Устройството е задействано от дистанционно управление и 43-годишният мъж е убит заедно с петима войници - той успява да спаси живота на други войници, след като извиква предупреждение към тях.

Шин Фейн го описва като "легитимна мишена", защото е работил в столовата на армията. Но никой никога не е бил осъден за зверството.

Проблемите в продължиха около 30 години от края на 60-те до 1998 г.

Съгласно новия Уестминстърски закон, който предизвика гняв от всички страни на остров Ирландия ще бъде предложена условна амнистия на онези, които разкрият информация за инцидентите на нов орган за възстановяване на истината.

„Те няма да бъдат наказани“

Говорейки пред Sky News, вдовицата на г-н Гилеспи Катлийн разкритикува законодателството, като каза: „Това, което направиха на Патси, беше оправдано и всички останали зверства се оправдават.

„В края на деня те се измъкват от това, което са направили. И те си мислят, че са тези големи мъже, тръскат се насам-натам… И не получават наказание.

„Така че нека попитам всеки, който слуша това. Как бихте се почувствали, ако бяхте на мое място ? Бихте ли се справили с това."

Тя каза, че ако някой от мъжете, замесени в нападението през 1990 г., някога дойде на входната й врата и моли за прошка, тя каза, че "щяла да покаже много ясно, че няма прошка в мен".

Г-жа Гилеспи добави: „Единственият въпрос, който бих задала е, какво ви накара да мислите, че е добре да седнете с други мъже и да планирате какво сте направили на съпруга ми?"

Законодателството за прекратяване на исторически съдебни преследвания в Северна Ирландия може да бъде най-големият тест за англо-ирландските отношения от половин век.

Беше 1971 г., когато Дъблин за последно заведе дело срещу правителството на Обединеното кралство в Европейския съд по правата на човека.

Опозицията срещу противоречивия Закон за наследството създаде най-много малко вероятен съюз на юнионисти, националисти, Дъблин, Вашингтон и ЕС.

Правителството ще се съсредоточи върху факта, че ветераните от британската армия ще получат имунитет срещу съдебно преследване за исторически престъпления.

Но амнистията ще важи и за същите терористи, които убиха британски войници по улиците на Северна Ирландия.

Министърът на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис изисква сметката ще "тегли черта под миналото".

Но роднини на жертвите казват, че това облагодетелства само извършителите, защото те са тези, които избират между истината и справедливостта.

Ако някой, обвинен в убийство, предостави информация на нов орган за възстановяване на истината, той ще бъде амнистиран от прокуратурата.

С 3000 от 3500-те неразрешени убийства, наследството от миналото помрачи мирния процес в Северна Ирландия.

Но облакът няма да бъде вдигнат, като се изисква твърде висока цена от онези, които са платили най-много – жертвите.

Прочетете още:
Споразумението за Разпети петък 25 години от
Кървавата неделя: „Вододел“ в историята на The Troubles

Гери Дъди , чийто 17-годишен брат Джаки беше застрелян от британски войници в Кървавата неделя през 1972 г., каза, че е "много ядосан" на новото законодателство, защото "никога не е получил справедливост".

Той каза пред Sky News: „Ако начертая черта сега, разочаровам брат си и други хора, които загинаха, и на британската армия.

„И аз дадох обещание веднъж и възнамерявам да го спазя продължавам, докато съм тук на тази Земя.

„Много, много съм ядосан. Никога не получихме шанса най-накрая да приключим със скръбта. Все още скърбим, защото никога не получихме никаква справедливост."

Изображение: Гери Дъди каза, че е „много, много ядосан"

Миналата година.

Кей Дъди каза, че Джаки не може да си почине докато това се случи и директно се обърна към бившите членове на Британския парашутен полк.

Тя каза: „Моля, вдигнете ръцете си и кажете, че сте го направили, за да можем да оставим нашия малък брат да почине.“

Министърът на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис каза, че вярва, че законопроектът - който сега ще се върне на лордовете за одобрение, преди да стане закон - ще "тегли черта под миналото" и получи подкрепа от брой ветерански организации.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР