Патрулният автомобил, движил се успоредно с този на Димитър Любенов

...
Патрулният автомобил, движил се успоредно с този на Димитър Любенов
Коментари Харесай

Полицейският ескорт на Димитър Любенов избягал на заден ход от катастрофата

Патрулният автомобил, движил се паралелно с този на Димитър Любенов в нощта на случая, е развил скорост от близо 100 км/ч, без пуснати сигнали светлини и при ограничаване от 80 км/ч в този пътен сектор на Околовръстния път.

Това излиза наяве от инспекция, предоставена от Софийската градска прокуратура на дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, вследствие на която бяха събрани данни от записи от камери на Околовръстното шосе, сподели пред Българска телеграфна агенция представителят на градската прокуратура Десислава Петрова.

Катастрофата стана на 25 септември на Околовръстното шосе на София. При случая почина един човек, а двама бяха ранени.

Петрова уточни, че колата на Министерство на вътрешните работи се е движила в локалното платно. Виждайки удара, за който Любенов е упрекнат, патрулният автомобил стопира и се връща на заден ход към един километър. Това се открива от GPS-a на колата на Министерство на вътрешните работи, сподели още Петрова.

По думите ѝ незабавно по-късно същият патрулен автомобил се връща на мястото на злополуката, само че не по своя самодейност, а тъй като към този момент е подаден сигнал от очевидци на случая. Въпросният автомобил на Министерство на вътрешните работи е бил засечен като най-близко намиращ се и по тази причина е изпратен там.

Петрова уточни, че малко по-късно и втора кола на Министерство на вътрешните работи идва на мястото на случая, само че към момента се обяснява наличието на чиновниците на вътрешното ведомство.

От записи от разнообразни камери преди случая се вижда по какъв начин патрулният автомобил с полицейски чиновници се движи зад колата на Димитър Любенов. Между обсега на двете камери GPS-ът на патрулния автомобил демонстрира, че е имало прекъсване за към 3 минути. То обаче е на място, на което няма покритие от видеонаблюдение, сподели още Десислава Петрова.

На нито една камера не се вижда служителите на реда да са подхванали дейности по прекъсването на Любенов. Всички тези данни са станали известни на прокуратурата, откакто " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи е изпълнила напътствията на СГП да бъде осъществена инспекция по случая.

Десислава Петрова уточни, че въпросната инспекция е почнала с разпореждане от 28 септември на прокурора, който следи делото за злополуката.

Проверката е разпоредена от СГП след изявления в медиите, че Любенов е бил " ескортиран ". Наблюдаващият прокурор не е бил известен от чиновници на Министерство на вътрешните работи за сходни условия.

След постановлението за започване на инспекция на данните за ескортиране на Любенов прокурорът персонално се е срещнал със записите в постройката на " Вътрешна сигурност " и е изискал незабавното им даване на прокуратурата. На идващия ден диск със записи и информация са били предоставени от " Вътрешна сигурност " на СГП.

Незабавно, с разпореждане от 29 септември е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по работа. Сформиран екип от следователи от Следствения отдел на СГП е работил по необходимост и неотложно е почнал събиране на доказателства. На записите не се вижда предаване на пари, заради което и няма по какъв начин да стартира следствие за рушвет, сподели Петрова.

След като е прегледал видеозаписите, прокурорът е бил на мнение, че видяното на камерите не предпоставя покачване на обвиняване и задържане до 72 часа, което задържане може да се предприеме единствено по отношение на обвинен. Няма никаква спънка Министерство на вътрешните работи да стартира инспекция, въз основата на която служителите на реда да задържат за период до 24 часа. Прокуратурата няма безусловно никакви пълномощия по отношение на административното задържане до 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи, сподели още представителят на градската прокуратура.

Димитър Любенов е разпитан като очевидец и пред арбитър по делото за закононарушение по работа, и е декларирал, че е спрян от патрулни служители на реда, те не са му желали документи за инспекция, служителите на реда предложили да го съпроводят ненапълно, а той им дал 200 лв., описа Петрова.

Тези показания не са задоволителни за покачване на обвиняване. Ако някой каже, че е дал рушвет, може ли без да бъде тествано, да се има вяра, че това се е случило, изключително в случай че тези изказвания са и защитна теза, разяснява представителят на градската прокуратура.

В началото на следствието по делото за транспортното произшествие служителите на реда са разпитвани като очевидци за злополуката. Впоследствие са разпитани като очевидци и по делото за закононарушение по работа.

По мотив опитите да се влиза в неприсъствен спор за компетенциите на Министерство на вътрешните работи и държавното обвиняване Петрова сподели, че Прокуратурата не желае и няма да разреши да бъде въвличана в политически диалози и да бъде намесвана в политически процеси. За нас интерес съставляват само следствията, събирането на доказателства по планувания в закона ред и определяне на обстоятелствата, т.е. на истината, сподели Десислава Петрова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР