Патрулни лодки се движат нагоре и надолу по Ийст ривър.

Патрулни лодки се движат нагоре и надолу по Ийст ривър. ...

Ще постави ли Тръмп „Америка на първо място” пред ООН.

Патрулни лодки се движат нагоре и надолу по Ийст ривър. Камионът за кафе и понички на нюйоркската полиция скоро ще бъде паркиран на 42-ра улица. Нюйоркският квартал, известен като "Залива на костенурките", бавно се отделя от останалата част на Манхатън с временна граница от бетонни заграждения, метални парапети и малка армия от полицейски служители.

Ежегодният карнавал на световната дипломация скоро ще започне. Общото събрание на Обединените нации. Или ОСОН, както е известно в организацията, пристрастена към използването на акроними. Или хаштаг ОСОН – ако предпочитате да използвате йероглифите на социалните медии. Това не е дипломация чрез „Туитър”, а истинското нещо лице в лице.

Близо 84 държавни глави и 44 правителствени ръководители идват в Ню Йорк, демонстрирайки за пореден път уникалната притегателна сила на тази световна институция.

Неизбежно обаче, седмицата е доминирана от завръщането на бившия магнат на недвижимата собственост в Ню Йорк, който си изгради име на Пето авеню и чиито преди президентски отношения с ООН бяха съсредоточени върху наддаването за договора за милиарди долари за реновация на централата на организацията.

Доналд Тръмп ще говори за втори път пред Общото събрание на ООН, а тази година той няма да застане само пред трибуната, стояща пред зелените мраморни плочки, които някога определи като "евтини" - но ще застане и на известната маса във формата на подкова на Съвета за сигурност. САЩ този месец заема ротационното председателство на този орган и в сряда Доналд Тръмп ще председателства заседание. Първоначално администрацията на Тръмп искаше сесията да се съсредоточи единствено върху Иран. Това, обаче, носи риск от осветяване на американската изолация в Съвета за сигурност по иранската ядрена програма. Така че дневният ред бе разширен, за да се обсъди по-общата тема за "разпространение на оръжия за масово унищожение", вероятно, за да избегне други страни, като Великобритания и Франция, да критикуват открито оттеглянето на администрацията на Тръмп от сделка, която съветът гласува единодушно през 2015 да приеме.

Може би тази бележка е била изхвърлена от бюрото на президента. Или ако не – то той я е пренебрегнал. "Аз ще председателствам заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Иран следващата седмица!", написа Тръмп в „Туитър” в петък. Обикновено откритите срещи в Съвета за сигурност се стенографират.

Очаква се председателят на съвета да се придържа към някакво формално „присъствие”. Така че ще бъде интригуващо да се види до колко ще спази нормите на поведение „президентът на свободния свят”. Разбира се, залата има уникално излъчване и вероятно е най-близкото нещо в международната дипломация до корпоративната зала. С други думи, точно това е сцената, за която той копнее.

И все пак той уважава повече нормите и протокола на места с историческо значение, както видяхме от посещението му във Ватикана и двореца Уиндзор. Но кой знае?

В обръщението си към Общото събрание е трудно да си представим, че г-н Тръмп ще използва по-смирен език, отколкото пламенната реч от миналата година. При своя дебют в ООН, той заплаши да изтрие една държава-членка, Северна Корея, от картата. В онова, което звучеше като част от предаване на живо в „Туитър”, той подиграваше и Ким Чен-ун като "Човекът ракета".

По това време войната на Корейския полуостров изглеждаше наистина като реална възможност.

12 месеца по-късно отношенията между Вашингтон и Пхенян се затоплиха драстично след срещата на върха в Сингапур между г-н Тръмп и неговия севернокорейски колега. Вместо това неговата яростна реторика може да се окаже насочена към Техеран. Той обаче ще говори пред мултинационална аудитория, която е доста по-скептично настроена спрямо миналата година.

Решението на администрацията на Тръмп да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим предизвика критики от страна на държавите-членки в ООН.

Има силна подкрепа към иранската ядрена сделка. Оттеглянето му от Парижкото споразумение за климата все още е оста болезнена тема. Търговската война с Китай се засилва и той все още води спорове с ЕС и Канада.

Тръмп изиска от съюзниците си в НАТО да споделят тежестта и отговорностите и дори отказа да подпише съвместната декларация в края на срещата на Г-7 в Квебек. За голяма част от публиката в залата „Америка на първо място” означава „изолираната Америка”.

Какво ще каже президентът Тръмп за самата Организация на обединените нации и международния ред, основаващ се на правила, предназначени да се спазват?

Иронията в "Залива на костенурките" е, че най-важната мироопазваща мисия на ООН в момента е съсредоточена в Белия дом. А тази мисия се сблъсква с проблеми още преди да е започнала.

Въпреки че Доналд Тръмп се опитва да избягва тирадите в социалните мрежи срещу ООН – въпреки че не пести критиките си срещу НАТО или Световната търговска организация - администрацията му неколкократно е нанасяла удари по организацията, с твърдението, че Америка е изиграла ключова роля за основаването й и осигурява 22 процента от финансирането.

Президентската администрация на САЩ се оттегли от базирания в Женева Съвет на ООН по правата на човека, ЮНЕСКО и от Парижкото споразумение за климата.

САЩ спряха финансирането на Агенцията за подпомагане на палестинците на ООН, на Фонда на ООН за населението и на някои мироопазващи мисии.

САЩ отказаха да подпишат миграционно споразумение, наскоро Тръмп заплаши Международния наказателен съд със санкции и редовно се оплаква от това, което смята за анти-израелско пристрастие в ООН.

Очаква се президентът Тръмп да подчертае суверенитета на САЩ по време на речта си и да потвърди, че страната му няма да бъде обвързана с мандатите на ООН.

"Винаги ще бъде волята на американския народ, а не волята на международната общност", обясни постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, преди речта на президента.

Това би могло да бъде едно доста предизвикателно първо обръщение за американския президент, проявяващ решителност по време на втора година от мандата да следва собствените си разбирания и националистически инстинкти по въпроси като търговията и Иран.

Заради всичко това, страховете, че неговото председателство представлява екзистенциална заплаха за ООН, се оказаха преувеличени. Гръмката риторика на Тръмп никога не е причинявала толкова големи щети, колкото се първоначално се притесняваха мнозина дипломати.

Ники Хейли, който е по-скоро интернационалист, смекчи голяма част от потенциалните щети, а дори и голяма част от американците признават, че в някои области глобалното сътрудничество е неизбежно, като се има предвид транснационалният характер на някои проблеми.

Това обяснява и първото събитие на г-н Тръмп на тазгодишното заседание на Общото събрание на ООН, на което е домакин – а именно среща, посветена на световната борба срещу наркотиците с участието на повече от 120 държави.

Дори националистите се нуждаят от международни партньори, особено по въпроси като разпространението на наркотични вещества – въпрос, който е от особена важност за американските избиратели.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, бившият португалски премиер, често се разглежда като по-ефективен политик отколкото като дипломат и внимателно избягва публичен конфликт с администрацията на Тръмп. През първата си година начело на организацията изглеждаше така, сякаш бившият лидер на социалистите е приел обет за мълчание, когато ставаше дума за справяне с президента милиардер.

Още в самото начало той изгради силни работни взаимоотношения с Ники Хейли, която той смята за силен поддръжник и защитник на международната система. Въпреки това изглежда че г-н Гутериш все по-трудно успява да прикрие истинските си чувства.

В скорошно свое интервю за сп. „Атлантик”, той заяви, че едва влиянието на САЩ „в този момент силно е намаляло”, макар и този път да избегна директното посочване с пръст към американския президент.

Г-н Тръмп няма да монополизира вниманието на Общото събрание на ООН. Но отсъствието на лидери като Владимир Путин, Си Дзинпин, Нарендра Моди и дори на новия пакистански премиер Имран Хан, рязко вдига неговия ВИП статус. Разбира се появиха се слухове, че Ким Чен-ун може да присъства на срещата в Ню Йорк – едно от малкото неща, които могат да засенчат Тръмп. Но тези слухове са по-скоро в сферата на добрите пожелания за журналистите.

Ще бъде ли Тръмп себе си? Или американският президент ще бъде по-почтителен спрямо дипломатическите норми в самото сърце на международната общност? Това са въпроси, на които ще намерим отговор през тази седмица и ако се вярва на Ники Хейли – прякото излъчване на срещата на Съвета за сигурност ще ударят рейтинга в тавана. А това вероятно звучи като музика в ушите на нейния шеф. /БГНЕС

----------------------------------------------

Ник Браянт, кореспондент на Би Би Си.

Източник: dnesplus.bg