Патрулни лодки се движат нагоре и надолу по Ийст ривър.

...
Патрулни лодки се движат нагоре и надолу по Ийст ривър.
Коментари Харесай

Ще постави ли Тръмп „Америка на първо място” пред ООН

Патрулни лодки се движат нагоре и надолу по Ийст ривър. Камионът за кафе и понички на нюйоркската полиция скоро ще бъде паркиран на 42-ра улица. Нюйоркският квартал, прочут като " Залива на костенурките ", постепенно се отделя от останалата част на Манхатън с краткотрайна граница от бетонни заграждения, железни парапети и дребна войска от полицейски чиновници.

Ежегодният карнавал на международната дипломация скоро ще стартира. Общото заседание на Обединените народи. Или ОСОН, както е известно в организацията, пристрастена към потреблението на акроними. Или хаштаг ОСОН – в случай че предпочитате да употребявате йероглифите на обществените медии. Това не е дипломация посредством „ Туитър ”, а същинското нещо лице в лице.

Близо 84 държавни глави и 44 държавни ръководители идват в Ню Йорк, демонстрирайки за следващ път неповторимата притегателна мощ на тази международна институция.

Неизбежно обаче, седмицата е доминирана от завръщането на някогашния магнат на недвижимата благосъстоятелност в Ню Йорк, който си построи име на Пето авеню и чиито преди президентски връзки с Организация на обединените нации бяха съсредоточени върху наддаването за контракта за милиарди долари за реставрация на централата на организацията.

Доналд Тръмп ще приказва за повторно пред Общото заседание на Организация на обединените нации, а тази година той няма да застане единствено пред трибуната, стояща пред зелените мраморни плочки, които в миналото дефинира като " евтини " - само че ще застане и на известната маса във формата на подкова на Съвета за сигурност. Съединени американски щати този месец заема ротационното председателство на този орган и в сряда Доналд Тръмп ще ръководи съвещание. Първоначално администрацията на Тръмп искаше сесията да се концентрира само върху Иран. Това, обаче, носи риск от осветление на американската изолираност в Съвета за сигурност по иранската нуклеарна стратегия. Така че дневният ред бе уголемен, с цел да се разиска по-общата тематика за " разпространяване на оръжия за всеобщо заличаване ", евентуално, с цел да избегне други страни, като Англия и Франция, да подлагат на критика намерено отдръпването на администрацията на Тръмп от договорка, която съветът гласоподава единомислещо през 2015 да одобри.

Може би тази записка е била изхвърлена от бюрото на президента. Или в случай че не – то той я е пренебрегнал. " Аз ще ръководя съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Иран идната седмица! ", написа Тръмп в „ Туитър ” в петък. Обикновено откритите срещи в Съвета за сигурност се стенографират.

Очаква се ръководителят на съвета да се придържа към някакво официално „ наличие ”. Така че ще бъде завладяващо да се види до какъв брой ще съблюдава нормите на държание „ президентът на свободния свят ”. Разбира се, залата има неповторимо лъчение и евентуално е най-близкото нещо в интернационалната дипломация до корпоративната зала. С други думи, тъкмо това е сцената, за която той копнее.

И въпреки всичко той почита повече нормите и протокола тук-там с историческо значение, както видяхме от визитата му във Ватикана и двореца Уиндзор. Но кой знае?

В обръщението си към Общото заседание е мъчно да си представим, че господин Тръмп ще употребява по-смирен език, в сравнение с пламенната тирада от предходната година. При своя дебют в Организация на обединените нации, той заплаши да изтрие една държава-членка, Северна Корея, от картата. В това, което звучеше като част от предаване онлайн в „ Туитър ”, той подиграваше и Ким Чен-ун като " Човекът ракета ".

По това време войната на Корейския полуостров изглеждаше в действителност като действителна опция.

12 месеца по-късно връзките сред Вашингтон и Пхенян се затоплиха фрапантно след срещата на върха в Сингапур сред господин Тръмп и неговия севернокорейски сътрудник. Вместо това неговата гневна изразителност може да се окаже ориентирана към Техеран. Той обаче ще приказва пред мултинационална публика, която е много по-скептично настроена по отношение на предходната година.

Решението на администрацията на Тръмп да реалокира американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим провокира рецензии от страна на държавите-членки в Организация на обединените нации.

Има мощна поддръжка към иранската нуклеарна договорка. Оттеглянето му от Парижкото съглашение за климата към момента е оста мъчителна тематика. Търговската война с Китай се ускорява и той към момента води разногласия с Европейски Съюз и Канада.

Тръмп изиска от съдружниците си в НАТО да споделят тежестта и отговорностите и даже отхвърли да подпише взаимната декларация в края на срещата на Г-7 в Квебек. За огромна част от публиката в залата „ Америка преди всичко ” значи „ изолираната Америка ”.

Какво ще каже президентът Тръмп за самата Организация на обединените народи и интернационалния ред, основаващ се на правила, предопределени да се съблюдават?

Иронията в " Залива на костенурките " е, че най-важната мироопазваща задача на Организация на обединените нации сега е съсредоточена в Белия дом. А тази задача се сблъсква с проблеми още преди да е почнала.

Въпреки че Доналд Тръмп се пробва да заобикаля тирадите в обществените мрежи против Организация на обединените нации – макар че не пести рецензиите си против НАТО или Световната комерсиална организация - администрацията му неколкократно е нанасяла удари по организацията, с изказванието, че Америка е изиграла основна роля за основаването й и обезпечава 22 % от финансирането.

Президентската администрация на Съединени американски щати се отдръпна от основания в Женева Съвет на Организация на обединените нации по правата на индивида, ЮНЕСКО и от Парижкото съглашение за климата.

Съединени американски щати стопираха финансирането на Агенцията за подкрепяне на палестинците на Организация на обединените нации, на Фонда на Организация на обединените нации за популацията и на някои мироопазващи задачи.

Съединени американски щати отхвърлиха да подпишат миграционно съглашение, неотдавна Тръмп заплаши Международния углавен съд със наказания и постоянно се оплаква от това, което счита за анти-израелско користолюбие в Организация на обединените нации.

Очаква се президентът Тръмп да подчертае суверенитета на Съединени американски щати по време на речта си и да удостовери, че страната му няма да бъде обвързана с мандатите на Организация на обединените нации.

" Винаги ще бъде волята на американския народ, а не волята на интернационалната общественост ", изясни непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли, преди речта на президента.

Това би могло да бъде едно много предизвикателно първо послание за американския президент, демонстриращ увереност по време на втора година от мандата да следва личните си разбирания и националистически инстинкти по въпроси като търговията и Иран.

Заради всичко това, страховете, че неговото председателство съставлява екзистенциална опасност за Организация на обединените нации, се оказаха пресилени. Гръмката реторика на Тръмп в никакъв случай не е причинявала толкоз огромни вреди, колкото се в началото се притесняваха мнозина дипломати.

Ники Хейли, който е по-скоро интернационалист, смекчи огромна част от евентуалните вреди, а даже и огромна част от американците признават, че в някои области световното съдействие е неизбежно, като се има поради транснационалният темперамент на някои проблеми.

Това изяснява и първото събитие на господин Тръмп на тазгодишното съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации, на което е хазаин – а точно среща, отдадена на международната битка против опиатите с присъединяване на повече от 120 страни.

Дори националистите се нуждаят от интернационалните сътрудници, изключително по въпроси като разпространяването на наркотични субстанции – въпрос, който е от особена значимост за американските гласоподаватели.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, някогашният португалски министър председател, постоянно се преглежда като по-ефективен политик в сравнение с като посланик и деликатно заобикаля обществен спор с администрацията на Тръмп. През първата си година отпред на организацията изглеждаше по този начин, като че ли някогашният водач на социалистите е приел обет за безмълвие, когато ставаше дума за справяне с президента милиардер.

Още в самото начало той построи мощни работни взаимоотношения с Ники Хейли, която той счита за мощен покровител и бранител на интернационалната система. Въпреки това наподобява че господин Гутериш все по-трудно съумява да прикрие същинските си усеща.

В скорошно свое изявление за сп. „ Атлантик ”, той съобщи, че едвам въздействието на Съединени американски щати „ в този миг мощно е намаляло ”, въпреки и този път да избегна директното изтъкване с пръст към американския президент.

Г-н Тръмп няма да монополизира вниманието на Общото заседание на Организация на обединените нации. Но отсъствието на водачи като Владимир Путин, Си Дзинпин, Нарендра Моди и даже на новия пакистански министър председател Имран Хан, внезапно подвига неговия ВИП статус. Разбира се появиха се клюки, че Ким Чен-ун може да участва на срещата в Ню Йорк – едно от дребното неща, които могат да засенчат Тръмп. Но тези клюки са по-скоро в областта на положителните пожелания за публицистите.

Ще бъде ли Тръмп себе си? Или американският президент ще бъде по-почтителен по отношение на дипломатическите правила в самото сърце на интернационалната общественост? Това са въпроси, на които ще намерим отговор през тази седмица и в случай че се има вяра на Ники Хейли – директното лъчение на срещата на Съвета за сигурност ще ударят рейтинга в тавана. А това евентуално звучи като музика в ушите на нейния началник. /БГНЕС

----------------------------------------------

Ник Браянт, сътрудник на Би Би Си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР