Патрулен самолет на Военноморските сили на САЩ прелетя през Тайванския

...
Патрулен самолет на Военноморските сили на САЩ прелетя през Тайванския
Коментари Харесай

САЩ пак провокират Китай с военен самолет в Тайванския проток

Патрулен аероплан на Военноморските сили на Съединени американски щати прелетя през Тайванския пролив , оповестява " Ройтерс ".

Това се случва единствено часове след диалог сред началниците на защитата на Китай и Съединени американски щати, в който Пекин предизвести Вашингтон за извънредно сензитивния темперамент на тайванския въпрос.

Китай има териториални искания по отношение на демократично управлявания Тайван и декларира, че има пълномощия над пролива. Тайпе и Вашингтон оспорват това и настояват, че Тайванският пролив е интернационален воден път.

7-ми флот на Военноморски сили на Съединени американски щати заяви, че морският патрулен и разследващ аероплан P-8A Poseidon, който се употребява и за задачи против подводници, е прелетял над пролива в интернационалното въздушно пространство.
 Китай подлага на критика
Китай подлага на критика " провокацията " на Съединени американски щати в Тайванския пролив

Китайската войска ще продължи да провежда военни учения в района

" Действайки в границите на Тайванския пролив в сходство с интернационалното право, Съединените щати пазят навигационните права и свободи на всички страни ", се показва в официалното съобщение. " Транзитното прекосяване на самолета през Тайванския пролив показва уговорката на Съединените щати към свободен и отворен Индо-Тихоокеански район " .

Министерството на защитата на Тайван посочи, че самолетът е летял на юг през пролива, като тайванските сили са следили обстановката, само че не са забелязали нищо извънредно.

Няма незабавна реакция от Китай.

През декември, когато военноморските сили на Съединени американски щати още веднъж оповестиха, че техен аероплан е прелетял над протока, китайската войска съобщи, че е които да наблюдават и предупредят самолета.

Новата задача на Poseidon е осъществена малко откакто министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин беседва с китайския си сътрудник Дун Цзюн - първият ангажимент, който двамата имат от повече от година на фона на опитите на двете страни да възстановят военните връзки.

Дун съобщи на Остин, че въпросът с Тайван е " ядрото на главните ползи на Китай, които изрично не би трябвало да бъдат накърнявани ".
 Военен аероплан на Съединени американски щати над Тайванския пролив раздразни Китай
Военен аероплан на Съединени американски щати над Тайванския пролив раздразни Китай

Пекин упрекна Вашингтон, че заплашва мира и стабилността в района

" Китайската национална освободителна войска в никакъв случай няма да разреши каквито и да е сепаратистки действия за самостоятелност на Тайван и външно съучастничество и поддръжка да останат без надзор ", акцентира Дун.

Съединените щати са най-важният интернационален покровител и снабдител на оръжия за Тайван макар неналичието на публични дипломатически връзки сред двете страни. Този факт обаче обтяга китайско-американските връзки.

Американски военни кораби и самолети минават през тесния Тайвански пролив към един път месечно.

Правителството на Тайван отхвърля териториалните искания на Китай и акцентира, че единствено народът на острова може да взема решение бъдещето си.

Китай в никакъв случай не се е отказвал от потреблението на мощ, с цел да сложи Тайван под собствен надзор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР