Патриша Фоселард и Жан-Пиер Дефиз обявиха целите на европейската бутилираща

...
Патриша Фоселард и Жан-Пиер Дефиз обявиха целите на европейската бутилираща
Коментари Харесай

Цел 2025: Събиране на 90% от РЕТ бутилките

Патриша Фоселард и Жан-Пиер Дефиз оповестиха задачите на европейската бутилираща промишленост в поддръжка на околната среда

[АПБНБ] Още по тематиката
Спорни законодателни хрумвания за минералните води може да отпаднат

Възможно е да се вкарат ограничавания за реклама на " лечебни " храни
13 дек 2017
За какво е конфликтът на пазара на вода

Има две радикално разнообразни позиции по какъв начин препоръчаните промени в Закона за храните ще се отразят на бутилиращия бизнес
19 ное 2017 Европейската бутилираща промишленост си слага за цел до 2025 година да обезпечи 90% събираемост на пластмасовите опаковки (РЕТ), а в Германия, Дания и Норвегия – до 98%. Освен това фирмите в бранша ще подсигуряват повторна приложимост на 25% от рециклираните опаковки. Това е част от приноса на промишлеността към кръговата стопанска система, заяви на конференция Жан-Пиер Дефиз, президент на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW), която за първи път организира своята Генерална асамблея в София.

EFBW сплотява 26 национални браншови асоциации, които съставляват съвсем 600 производители на натурални минерални и изворни води в цяла Европа, както и седем компании – самостоятелни членове.

" Всички употребявани от нас опаковки (стъкло, PET и алуминий) са рециклируеми. Средно съвсем 60% от PET бутилките, пуснати на европейския пазар, се събират за преработване, а PET е с най-високата степен на преработване по отношение на всяка друга пластмасова опаковка, употребена в Европа. Проблемът е, че доста постоянно тези толкоз скъпи бутилки не се събират или се изхвърлят дружно с битовия боклук. Надяваме се да подобрим равнищата на събираемост, както и процеса на подбиране и преработване, с цел да реализираме забележими резултати и да сме сигурни, че нашите бутилки живеят втори живот ", разяснява Патриша Фоселард, общоприет секретар на EFBW.

Събираемост в България - над 46%

Бутилиращите компании в страната членуват в организации за оползотворяване на боклуци, които събират и рециклират опаковки. " Вноските на предприятията - наши членове, в тези организации са 4.5 млн. лева годишно ", посочи Жана Величкова, ръководител на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България, която е член на EFBW.

Според данните на тези организации събираемостта на пластмасовите опаковки в България е 46.4% за 2017 година, като РЕТ бутилките са 47.3% от тях и имат най-голям дял при преработването – над 40%. Ако се прибавят напъните на клошарите и приносът на пунктовете за вторични първични материали обаче, събираемостта доближава над 85%, заяви Жана Величкова.

Над 150 млн. лева вложения

Поставените цели изискват бутилиращите сдружения да влагат в олекотяване на бутилките, в смяна на дизайна и формата им, тъй че да се улесни тяхното събиране и преработване. Това е пореден и непрестанен развой, регистрират предприятията. " В последните три години фирмите от нашата асоциация са вложили над 150 млн. лева в своето развиване, а платените от тях налози и такси от надвишават 90 млн. лева всяка година. Заетите в сектора са над 2000 ", уточни Жана Величкова.

През 2017 потреблението на бутилирана вода в страната доближава 750 млн. литра, като нараства годишно с 6-7% в размер през последните няколко години. Годишната консумация на глава от популацията е 106 литра, с което България се приближава до Германия, Италия и Франция, регистрира браншовата асоциация.

В България има 600 залежи на натурална минерална вода, 144 от тях са приети от Европейска комисия с потвърдени качества и характерности, а промишлеността употребява единствено 13, заяви още Жана Величкова. Закондателни промени и поддръжка

В новия Закон за храните има специфичен раздел за бутилираните води, който трансформира основни правила в бранша и ще се отрази мощно на главните играчи на пазара. Проектът мина първо четене в Народното събрание, като един от най-спорните въпроси е обвързван с обозначаването на минерални, изворни и трапезни води. Предлага се вместо потребления в този момент термин " комерсиално название " (марка), т.е. името, под което се продава даден артикул, да се вкара нов - " комерсиално изложение ", което би трябвало да съдържа името на извора и мястото на употребата му. По този метод да вземем за пример двете води, които са от един извор, само че с друга марка - " Девин " и " Балдаран ", би трябвало да продават продуктите си под едно и също комерсиално изложение, което съдържа името " Балдаран ", каквото е и името на извора.

Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България е срещу тези промени, тъй като съгласно нея те " обричат на изтриване добре познати и одобрени на пазара марки, които са вложили милиони в идентичността си на първокласен бранд и шеф ", а също така позволяват " повече от един бутилировач на едно находище, което опонира на европейската процедура и ще размие отговорността за качеството на продукта и опазването на ресурса ".

" България е доста богата на натурални минерални и изворни води. За да окуражим вложенията в бранша и да развием източниците в цялостния им капацитет, е значимо производителите да работят в изискванията на синхронизирана, ясна и ефикасна законова рамка в Европейския съюз. Ето за какво е от извънредно значение да запазим правилото " едно находище – един бранд (един оператор) " и да подсигуряваме устойчивото развиване на бутилиращата промишленост в България, която да е в синхрон с европейското законодателство и откритите практики в бранша ", разяснява Патриша Фоселард импортираните законодателни промени. Зад същия принцип застава и Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР