Патриотичните екскурзии са хитът за почивните дни около националния празник

...
Патриотичните екскурзии са хитът за почивните дни около националния празник
Коментари Харесай

ТЕМА: Патриотични екскурзии хит за 3 март

Патриотичните екскурзии са шлагерът за почивните дни към националния празник 3 март. Българите всеобщо се ориентират към ваканции в страната, свързани с визити на исторически монументи и музеи, сподели инспекция на " Стандарт ". Най-желани са екскурзиите, съчетани с визити на Плевенската епопея и историческия връх Шипка.

220-240 000 българи ще пътуват по празниците, сподели " Стандарт " Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма. Той удостовери, че път има голям интерес към събитията в страната, свързани със 140-годишнината от Освобождението.

Продължава наклонността от предходната година за напредък в развиването на културно-историческия и поклонническия туризъм, сподели още Драганов. " Очевидно е, че около българското председателство на Съвета на Европейски Съюз доста хора ще посетят София и обекти в страната ", изясни специалистът. Около 20 милиона лв. ще похарчат българите по празниците, сочат прогнозите на Института за разбори и оценки в туризма. Според Драганов сумата не е огромна - към 100 лв. на човек. " Най-големият трафик ще е в петък и в понеделник ", счита Румен Драганов.

10 000 нашенци чака по празниците курортът Банско. Вече има много резервации, поради ски центъра ще дойдат и много комшии - румънци, сърби и македонци. Добрата вест е, че ще има задоволително сняг, с цел да се отдадат на обичания си спорт по пистите. Хотелиерите оферират пакети с две и три нощувки. „ Много от нашите туристи избират да пътуват в последния миг. Повечето не са проведени групи, а идват самостоятелно. Цените още при започване на зимния сезон леко ги завишихме, само че ползата към курорта е огромен. Радваме се на по-добра претовареност спрямо предходната година, макар че част от туристите се отхвърлят от отмора в Банско поради опашките пред единствения кабинков въжен превоз ", показа Яна Рахова, която дълги години е хотелиер в най-хубавия ни зимен курорт.

Все отново цените сега са по-ниски, защото след 1 февруари падат с 10-20%. В новите и съвременни фамилни хотели нощувка и закуска вървят по 25-30 лв. на човек, в тризвездните хотели тази услуга стига до 40-45 лв., а в четиризвездните – над 50-60 лв. на човек. Някои комплекси оферират промоции за 3-ти март – заплащат се две нощувки, а се употребяват три, с цел да привлекат повече посетители.

Екокъщи на брега на бент. Кърджали за посетители на Източните Родопи

Все по–предпочитани са екокъщите, построени от натурален камък и естествено дърво, в зоната за отдих на бент. Кърджали.
„ Пакетът за три нощувки излиза 1416 лева Включва общо 4 студия и два жилището. Общо могат да бъдат настанени 14 души или на човек излиза по 100 лева за три дни. Пакетът включва закуска, празнична вечеря на 3 март и прилагане на екстрите на комплекса – фитнес, парна баня, сауна ", обясниха от хотелски комплекс „ Главатарски хан ".
Все повече български туристи избират да релаксират в Източните Родопи. Привличат ги по-ниските цени, чистата природа, мегалитните монументи и тракийски светилища Перперикон и Татул, а след отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа " и близостта до Бяло море.

Баня притегля с ниски
цени и минерална вода

Близо 2200 кревати за посетители има в разложкото курортно населено място Баня. Минералната вода и трите планини – Рила, Пирин и Родопите, притеглят доста родни и непознати туристи. Не на последно място и по-ниските цени от курорта Банско, който е единствено на 5 км от обитаемото място. Затова доста хора избират да нощуват в Баня и да карат ски в модерната зона над Банско.
21 минерални басейна и общински минерален плаж с олимпийски размери са издигнати в селото. Затова тук идват от ден на ден хора на баня и плаж. И освен през лятото. Защото топлата минерална вода води посетители тук през цялата година. Селището е желано място за отдих поради лековитите минерални извори и красивата природа. Тук са и туристическите атракции – възобновените в достоверния им тип римска и турска бани. Те са доказателство за античната балнеоложка традиция в региона. „ Почти всеки уикенд се радваме на огромна претовареност на легловата база. В последните години за 3-ти март тук е цялостно с посетители, няма едно свободно легло. Глезим ги с домашни вкусни гозби, хотелиерите провеждат разнообразни атракции за своите клиенти – водят ги на забавни места, вършат тематични вечери ", описа кметът на Баня – Мария Юрганчева.
8 огромни СПА хотела, няколко фамилни хотела, десетки къщи за посетители посрещат туристи в селото. В момента се строят още туристически обекти за настаняване на посетители. 72 са минералните извори в Баня - температурата на водата в тях е сред 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се употребява за СПА, водолечение и профилактика на хронично-възпалителни болести на опорно-двигателния уред, оказва помощ за възобновяване след получени контузии – счупвания, изкълчвания, натъртвания. Полезна е за облекчение на болките при ревматизъм, гръбначни болки, за лекуване на възпаления на нервната система. Затова Баня се обрисува като най-хубавото място за СПА и водолечение в цяла Югозападна България.

300 лева за разходка
с балон над Магурата

Въздушна разходка с балон е най-голямата атракция за туристите, които изберат да прекарат ваканцията си в на брега на езерото край село Рабиша и наоколо до пещерата „ Магура ". Там предходната година отвори порти красива туристическа къща - „ Магура ".
Екипът разполага с положителни водачи, които могат да ви повдигнат над земята умерено и несъмнено. За 4 индивида свободно хвърчене за един час се заплащат 300 лева Има и различен тип хвърчене, при който балонът се привързва.
Все още имаме свободни места за почивните дни към 3 март, споделиха от туристическата къща „ Магура ". Тя разполага и 18 двойни стаи и две студиа. Цената на стаите е 60 лева, а на студиата за по 4 души – 85 лева До хотела има и 5 къщички, първокласно обзаведени и отоплени. За една се заплаща по 85 лева В цената за нощувките е включена и закуската. Къщата има ресторант, който предлага ястия на обяд и вечеря.
Първото нещо, което вършат отседналите в нея, е разглеждането на пещерата „ Магура ". Най-дългата и забавна пещера работи всеки ден от 10 до 16 часа. Групите влизат на всеки кръговиден час. Цената е 10 лева за възрастни и 8 лева за възпитаници, студенти и пенсионери. Семейната карта – родители с деца, е 20 лева С тези пари може да се прегледа и залата с праисторическите рисунки.
Освен „ Магурата ", посетителите могат да прегледат и скалите на Белоградчик, който се намира на 20 км от пещерата. На 6 км от скалния град пък е пещерата „ Венеца ", която към този момент е приета за най-красивата у нас поради цветните си формирания.

Българи на
поклонение в Солун

В почивните дни към националния празник 3 март Поклонническо-просветния център „ Св. Йоан Рилски " към Софийска митрополия провежда поклоническо пътешестване до Солун. Повод е празникът в чест на св. Григорий Палама, който се уважава на 14 ноември, само че и на втората неделя от Великия пост. Пътуването е благословено от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Участниците в него ще участват на Възкресно-празнична вечерня за Неделя на св. Григорий Палама в отдадената на светията катедрала в Солун. На другия ден те ще бъдат на празничната света Литургия в храма и ще се поклонят на мощите на св. Григорий Палама, които се съхраняват там. Катедралата има богата история, първата храмова сграда на това място датира още от края на ХІІІ век. Преди това маршрутът на поклониците минава през близкото до българската граница село Акритохори, където те ще посетят манастира „ Св. Йоан Предтеча ", а по-късно ще се поклонят на гроба на св. Паисий Светогорец в Суроти. С групата като лидер и преподавател ще пътува доцент доктор Павел Павлов.

В Русе канят на Шипка

Тематична екскурзия до връх Шипка предлага туристическа организация за 3 март. С потегляне от Русе цената на еднодневното странствуване е 25 лв.. Изкачване на всички стъпала до върха и посещаване на храм-паметника „ Рождество Христово " дават обещание уредниците.
Традиционно честванията във връзка националния празник на страната стартират с Панихида в памет на починалите за Освобождението в Шипченския манастир „ Рождество Христово ". Тържественият протест, отдаден на Националния празник, се организира на площада под Шипка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР