Патриотичен дух обзе община „Родопи” навръх Националния празник. Трибагреници се

...
Патриотичен дух обзе община „Родопи” навръх Националния празник. Трибагреници се
Коментари Харесай

Почетен караул и концерт „Пробуждане с хоро” за Трети март в община „Родопи”


Патриотичен дух обзе община „ Родопи” точно на Националния празник. Трибагреници се развяха на десетки места във всички обитаеми места от общината. Стотици поданици на община „ Родопи” уважиха с цветя празника Трети март.

С почетен часовой и с издигане на националния трикольор пред паметта на знайните и незнайни герои, жертвали се за свободата на Отечеството бе почетен националният ни празник в село Марково. За да поднесат почитта си на тържеството бяха кметът на обшина „ Родопи” Павел Михайлов, кметът на Марково Десислава Терзиева, общински съветници, поданици на Марково и посетители. В отбелязването на годишнината взеха присъединяване и Военно формирование 44220 под командването на подполковник Петко Петков.

Честването стартира с панихида, отслужена в параклис „ Вси Български Светии”. Последва празничен рецитал на децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „ Алеко Константинов-1907” и техните ръководители Даниел и Даниела Русеви. Отбелязването на 144-та годишнина от Освобождението продължи с минута безмълвие и поднасяне на венци и цветя пред паметника в дребния парк на селото.



За датата Трети март, историческото значение на Сан-Стефанския кротичък контракт и нуждата всяка година да си припомняме историята, описа в словото си кметът на общината Павел Михайлов.

„ Ние би трябвало да помним историята, а тя неведнъж ни е показвала, че българският народ е мощен единствено тогава, когато е единен. Днес от ден на ден се нуждаем от това. На нашия народен празник всеки българин, където и да се намира по света, се усеща горделив със славното минало на родината си. Но Трети март би трябвало да е образец и всеки ден би трябвало да си повтаряме, че сме български жители. Защото Трети март ни дава национално самочувствие и възприятие на национализъм. Патриотизъм, на който ни възпитават от ранна детска възраст, който ни следва през целия ни живот. Аз имам вяра, че един народ, който е имал славно и велико минало, може да има славно и достиойно бъдеще.Затова да помним най-хубавото от българската история, да го предадем на нашите деца и внуци, с цел да сме със самочувствието на горди бългаари. За да я има постоянно България”, сподели в словото си кметът на общината Павел Михайлов.



За седма поредна година, във връзка националния празник на България, в Цалапица провеждат флашмоб под надпис „ Пробуждане с хоро”. Началото на огромната патриотична демонстрация беше обещано с гърмеж на пушки и гайдарско надсвирване.

По традиция празничният ден в Цалапица стартира с гала в местността „ Каламица” - лобното място, където се е състояла една от най- огромните освободителни борби. Да отдадат респект на десетките починали бяха кметът Павел Михайлов и заместник-кметът Емилия Иванова. Заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов, общинските съветници от Цалапица и поданици на селото те се поклониха пред паметта на съветските войни. Заупокойна молитва отслужи локалният духовник.

В знак на благодарност пред паметника - костница на починалите в боевете в село Брестник заместник-кметът Емилия Иванова сервира венец.

„ Свободата е едно от най-важните права на един човек и на един народ. Затова би трябвало да сме признателни и горди, че в миналото хиляди почтени хора са се борили до гибел, с цел да можем в този момент ние да се назовем един свободен народ. Да си я пазим и отстояваме е наша съществена отговорност”, сподели Иванова.

Глави в памет на починалите за свободата на България сведоха и в Крумово. Венец от името на община „ Родопи” беше поднесен пред паметника в парка „ Могилата” в селото, където безконечен покой са намерили съветски бойци и офицери.

По мотив националния празник на България община „ Родопи” подари на кметствата по обитаеми места и детските градини 125 нови знамена- българския трибагреник, европейското знаме и знамето на община „ Родопи”.





Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР