Патриархът отслужи тържествената литургия за Благовещение, сн. БГНЕС Празникът на

...
Патриархът отслужи тържествената литургия за Благовещение, сн. БГНЕС Празникът на
Коментари Харесай

На Благовещение патриарх Неофит призова към подражание на смирението на Богородица


Патриархът отслужи тържествената литургия за Благовещение, сн. БГНЕС

Празникът на Светото Благовещение е популярен богородичен празник и в него се стараем да подражаваме на смирението, гордостта и любовта към Света Богородица, която е в основата на днешния празник. Това сподели българският патриарх Неофит по време на тържествената литургия в неделя в духовната семинария в София.

Благовещение е денят в който съгласно християнските вярвания Архангел Гавраил слиза на земята и оповестява богатствата новина на Дева Мария, че ще роди Божия наследник. Празникът се празнува от всички християни - православни, католици и протестанти.

Той е одобрен от православната черква през VІІ век и е част от Великденския празничен цикъл.

Благовещение постоянно се чества на 25 март. Празникът се назовава още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята стартира да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, по тази причина на този ден наложително би трябвало да се яде " нещо зелено " - коприва, спанак, лапад. Въпреки постите, традиция е също на трапезата да има риба, като нормално се подготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според националните вярвания на този " мил ден " по-леко и бързо зарастват всички рани и по тази причина най-често тогава се продупчват ушите на дребните момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, с цел да не пострадат от змийско захапване през лятото. Поради същата причина дамите не допират игли, куки или конци.

Вярва се, че в случай че на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят доста сладки плодове.

На този ден се става рано, с цел да е богата годината.

Имен ден честват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР