Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за

...
Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: "Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура

Патриарх Неофит взе през днешния ден молитвено присъединяване в Светата литургия за 24 май в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски, а по-късно отслужи церемониален молебен за 24 май - Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност.

В края на молебена Негово светейшество се обърна със слово за празника, в което сподели: " Светлият празник на нашата култура и просвета и на славянската книжовност още веднъж ни събира, за да изразим безконечна признателност и благодарност към Светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха писменост и поставиха началото на книжовност, пребъдваща и до през днешния ден, и определяща духовния и културен образ на православна България ".

Свеждаме глави пред светлите им облици, като отдаваме синовна респект към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и в този момент, радвайки се на Божията плодородна помощ и на вековна последователност, която продължава и през днешния ден, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска книжовност и просвета, означи българският патриарх в словото си за Светите братя Кирил и Методий.

" За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли през днешния ден, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени съдбини за скъпото ни Отечество, процъфтяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, нравствен и културен напредък, затвърден в хубавичко основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски, и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни възпитаници и следовници.

В тази последователност и в непрекъснатото надграждане над стореното от всички тях, Църквата ни постоянно е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията протекция страна ", заяви патриарх Неофит.

" Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна нематериалност и просвета. Честит празник! ", насочи благослов Негово светейшество.

Празничният 24 май тази година стартира със Света литургия в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", която беше отслужена от Мелнишкия свещеник Герасим, който е основен секретар на Светия синод на БПЦ, и от Белоградчишкия свещеник Поликарп.

В съслужение с тях бяха архимандрит Василий - протосингел на Софийска митрополия, иконом Николай Георгиев - шеф на Отдела " Връзки с обществеността " при Светия синод на БПЦ, храмовото духовенство, столични свещеници и дякони, водени от протодякон Иван Петков. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала, под диригенството на доцент Димитър Димитров.

В молитвеното последование за 24 май, с изключение на присъстващите духовници, участваха също и архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на Руското подворие " Св. Николай Мирликийски "  на Московския и на цяла Русия патриарх в София, иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР