Патриарх Неофит отправи днес приветствие към новоизбрания Доростолски митрополит Яков,

...
Патриарх Неофит отправи днес приветствие към новоизбрания Доростолски митрополит Яков,
Коментари Харесай

Вижте праведния път на новия митрополит Яков

Патриарх Неофит насочи през днешния ден одобрение към новоизбрания Доростолски митрополит Яков, в което сподели, че следвайки определенията от Устава на нашата Света Българска православна черква - Българска Патриаршия, по Божията и национална воля, и с болшинството от гласовете на митрополитите от Светия синод, от през днешния ден свещеник Яков е канонично определен архиерей на Светата и богохранима Доростолска епархия, и е член на Светия синод.

Негово светейшество означи, че свещеноначалието, клирът и Божият народ на Светата ни Църква познават новия Доростолски митрополит като добър свещеник и църковностроител, който с доста старание и ревнивост по Божието дело е изпълнявал предоставените му послушания и служения, и е отдавал своите сили и гении за положителното и благопреуспяването на Светата ни Църква.

„ Вярваме, че и като митрополит на Доростолската епархия, няма да жалите сили и качества, само че с Божията помощ и по молитвите на Божията майка и на всички наши небесни покровители, ще продължите да работите с наслада и христоподражателна ревнивост на Божията равнища - в осъществяване на нашата обща апостолска, духовно-просветителска задача измежду богодарувания ни народ, в построяването на Църквата, която е " дирек и крепило на истината ", сподели патриарх Неофит на новоизбрания митрополит Яков.

Българският патриарх пожела на новия митрополит на БПЦ в " архипастирска си активност всеки път да се радва на любовта и всеотдайната помощ на клира, монашеството и миряните в богохранимата Доростолска епархия ".

Биографията на новия митрополит

Константийският свещеник Яков (Росен) Стоичков Дончев е роден на 07.03.1971 година в гр. София. След довеждане докрай на междинното си обучение през 1989 година учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски ”.

През 1990 година постъпва в Духовната академия. След завършването й отбива военната си работа. Преминавайки разнообразни послушания, през 2007 година с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел ” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

На 09.10.2007 година е въведен в отшелнически чин от духовния му дъртак Пловдивския митрополит Николай. При пострижението му е обещано името Яков, в чест на свети деятел Яков Алфеев, празнуван на този ден. От същата дата е назначен и за свещеник на манастира.

Ръкоположен е за йеродякон на 23.12.2007 година, а за йеромонах на 26.12.2007 година от Пловдивския митрополит Николай.

От 2010 година до 2012 година е епархийски консултант на Пловдивска света Митрополия. На 18.03.2012 година е възведен в архимандритско достолепие и е назначен за секретар на Пазарджишка духовна околия. През 2013 година със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

Участва в Патриаршеския изборен църковен събор като епархийски гласоподавател от Пловдивска света митрополия.

На 14.12.2016 година е наименуван от Св. Синод в цялостен състав за " Константийски свещеник " и на 20 декември,Игнажден, в катедралния храм на гр. Пазарджик „ Св. Богородица ” е хиротонисан и назначен за ІІ-ри Викарий на Пловдивския митрополит, която служба извършва и до през днешния ден.

Хиротонията

Могъщо и мощно „ Достоин! ” отекна тогава неведнъж в храма и стотиците благочестиви християни с наслада приветстваха  най-новия архиерей на църквата ни - Константийския свещеник Яков.

Ето по какъв начин се обърна към него Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай:  „ Преосвещени Владико Яков, през днешния ден е твоята огнена Петдесятница. Възлезе на най-високата степен на църковната иерархия, съдържаща пълнотата на епископската власт. Радвай се на достойнството, която ти се оказва, само че мисли и за отговорностите, които ти се разпореждат, тъй като колкото по-високо си изкачен, толкоз по-строг доклад би трябвало да даваш в слово, в дело, пред Бога и светата Църква. Помисли какви велики отговорности ти постанова това притежание, с цел да не пападнеш под наказание заради немарливост или недостойнство.

Епископът е ангел, свещено звание, което го задължава с телесна непорочност и душевна безпорочност, със свят живот и ревниво осъществяване на небесното представителство за работа на тези, които желаят да наследят избавление ”.

Митрополит Николай връчи скиптър като знак на духовната архиерейска власт на Константийския свещеник Яков, който ще бъде и негов втори викарен свещеник.

В отговор свещеник Яков се обърна със слово към архиереите на църквата ни и правилния Божи народ, в което сподели: „ Велик е Господ и чудни са Неговите каузи, че и в днешния ден прояви Своята благосклонност към мене неверния, и ми изпрати Своя Свят Дух, разпореди върху ми архиерейското служение посредством ръковъзлагане десници на светите архиереи. Всички вие, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, познавате добре това служение и носите почтено върху плещите си.

 Благодарен съм на Господ, че по великата Си благосклонност ми изпрати нравствен дъртак и ментор в лицето на Високопреосвещения митрополит Николай, посредством който се извършиха думите Господни „ не вие Мен избрахте, само че Аз вас избрах и ви сложих да идете и да принасяте плод “. Именно по Ваше благословение, владико, и по мое предпочитание ме постригахте за духовник в Баткунската света обител, под покрова и молитвеното покровителство на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Божият промисъл се прояви посредством Вашите богомъдри и архипастирски директиви, израствайки в степените на плодородното служение като йеродякон, йеромонах, архимандрит и ето към този момент и като апостолски правоприемник по берекет - свещеник.

През цялото време, владико светий, Вие бяхте Божието оръжие, моят дирек и крепило, разтуха и опора, уповавам се и отсега нататък да сте моят справочник в виновното служение като ваш викарен свещеник и, несъмнено, подпомаган и от обичния мой другар Преосвещения свещеник Арсений ”.

Константийският свещеник Яков препотвърди обета, даден при монашеското си пострижение на митрополит Николай  - да съблюдава каноните на  светата Православна черква, да опазва чиста вярата на Светите отци и да демонстрира покорно смирение към епархийския архиерей.

Мелнишкият свещеник Герасим - гл. секретар на Св. Синод, прочете патриаршеско обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до най-новия архиерей на църквата ни, в което се споделя:  „ Вярвам, че ти ще бъдеш още по-ревностен в служението и в осъществяването на нейната безконечна задача – постоянно и на всички места да проповядва удобната Господня година и избавителното Христово Благовестие. Защото такава е Божията воля: „ Да се спасят всички индивиди и да доближат до знание на истината ”.

Вярвам още, че в това най-високо и отговорно църковно служение ти всеки път ще се радваш, както си се радвал и до момента, на отеческата поддръжка, мъдростта и любовта на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, под духовното управление и с топлите архипастирски грижи на който ти израсна като духовник и клирик, както и на любовта и молитвите на цялото църковно паство, измежду което през днешния ден Божията берекет те въздига като свещеник ”.

Ето някои мисли на Доростолски митрополит Яков в едно от дребното изявленията, които дава. То е за Пазарджишка Марица от края на 2017 година:

•       Имам предпочитание да се построи черква на гробищата в Пазарджик, да се направи ново строителство. Аз от първия ден съм споделил, че в едно село да вземем за пример всички хора се погребват към храма. Сега в Пазарджик се постанова да опяваме покойниците си в зала, а не в черква, както е редно. 

•       Не е загадка, че сега най-силната епархия на Българската православна черква е Пловдивската.

•       Истината е, че не институциите би трябвало да се грижат за църквите, тъй като те не са строени от институциите, а от хората - от дедите ни.  

•       Църквата не е постройката, църквата е вярващото общество, което е вътре и което се моли.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР